Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Fizikások, elmagyaráznátok?

Fizikások, elmagyaráznátok?

Figyelt kérdés

Egy golyót szabadond eső céltárgy irányába lőnek ki.Ha a kilövés pillanata megegyezik a céltárgy szabadon engedésének pillanatával és a fegyver céltárgyra irányul,igazold,hogy a lövedék még a levegőben eléri a céltárgyat!

Azt sem tudom,hogyan fogjak neki...

2016. febr. 14. 17:13
 1/4 anonim ***** válasza:
Triviális, a szuperpozíció elvéből egyszerűen adódik.
2016. febr. 14. 20:22
 2/4 Csicsky ***** válasza:
A kilőtt golyó ugyanúgy zuhan, mit az elengedett céltárgy. Ha a céltárgy a kilövés pillanatában van elengedve, akkor a golyó is és a céltárgy is ugyanannyi ideig zuhan, vagyis ugyanannyit zuhantak, amikor a golyó eléri a céltárgyat. Így ez olyan, mintha a céltárgy a golyóhoz képest nem zuhanna.
2016. febr. 15. 01:06
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Valóban az a megoldás amit az utolsó mondott, azzal a feltétellel, hogy a lövedék hamarabb ér oda, mint ahogy az a földre esik. Szerintem azért hiányos egy kicsit a feladat kiírása, tudom-tudom kukacoskodok, de igazoljam, hogy még a levegőben eléri??? :-)

Akkor ezek a megoldások is jók lesznek, sőt szerintem ez a feladat:

"Egy golyót szabadon eső céltárgy irányába lőnek ki."

Azt persze nem írja, hogy egy magasságban vannak-e. Alulról céloztam meg, vízszintesen, vagy lefelé??? Mert ha nem vízszintesen, akkor hogyan fogom eltalálni?

Első megoldás:

Abban az esetben, ha a cél a fejem felett van, és felfelé lövök, akkor bizonyos esetekben el fogom találni a levegőben. Ehhez az kell, hogy olyan magasságot és lövedék sebességet kell választanom, ami megoldja a feladatot. Ennek leírását nem vállalom, de gondolatként:

a tárgy 20m magasan van, a fegyverem meg olyan gagyi, hogy csak 1m/s sebességgel képes kilőni a lövedéket függőleges irányban. El fogom találni még a levegőben? (Persze, ha el tudok még időben ugrani a zuhanó céltábla elől! :-)) Azaz olyan kezdőparamétereket kell választanom, ami lehetségessé teszi.

Második megoldás:

A céltábla alattam van, azaz lefelé lövök. Ekkor olyan megoldásokat kell keresnem, amik lehetővé teszik a megoldást. Mert mi van, ha a céltábla 1m magasan van a felszíntől, én meg egy 20m magas toronyból lövök rá. Nyilván olyan sebességet kell választanom a golyó kezdősebességének, amivel utoléri a céltáblát mielőtt leesne a céltárgy a földre. Persze, ha nem 20m magasról lövök, vagy nem 1m magasan van a tábla, akkor más megoldások kellenek.

Harmadik megoldás, ha a céltárgy és a lövedék egy magasságban vannak abban a pillanatban, mikor a lövedék kijön a fegyverből:

h a céltárgy magassága a földfelszíntől mérve. (ugyanekkora a puskacső/parittya akármi magassága is)

s a céltárgy és a kilövés helye közötti távolság. (vízszintes irányban)

v0= 0 céltárgy kezdeti sebessége.

g=10m/s^2

t amennyi idő alatt leesik a céltárgy.

t=négyzetgyök(2h/g)

Ennél kevesebb idő alatt kell oda érnie a lövedéknek. Jelölje tl a lövedéknek az s út megtételéhez szükséges időt, vl pedig a lövedék sebességét (csak vízszintes komponense van neki).

tl=s/vl

akkor tl<=t

s/v1<=négyzetgyök(2h/g)

Keressen olyan s és vl értékeket, amik kielégítik a fenti egyenlőtlenséget.

Negyedik megoldás:

Ha a céltárgy magasabban van, mint a puskacső, el fogom találni egyáltalán???

Ha a céltárgy alacsonyabban van, mint a puskacső, eltalálhatom egyáltalán a fenti feltételekkel?

Jó, ma kicsit kemény napom volt na. Nem a feladatot itt kérdezővel van gondom, mert láttam olyan házi feladat kiírásokat tanároktól, amiktől a hajam kettéállt. NEKEM kell kitalálnom mire gondolt pontosan????

Persze, aki jó megoldást ad az egyes, míg aki kitalálja mit is várnak tőle az meg ötöst. Persze az utóbbi nem gondolkodik rajta sokat.

2016. febr. 15. 17:52
 4/4 Csicsky ***** válasza:

Akkor én is pontosítom a valós helyzetet figyelembe véve:

A valós esetekben ha nagyobb távolságról lövünk egy céltárgyra, akkor a fegyver célzórendszerét a távolsághoz igazítjuk, hogy a lövedék esését korrigáljuk (kicsit a céltárgy fölé lövünk). Ebben az esetben a zuhanó céltáblát nem fogjuk eltalálni. Ellenben ha úgy lövünk, hogy a lövés előtt a célzórendszert közvetlen közelre való lövéshez állítjuk, vagyis ha a fegyver csövét meghosszabbítanánk akkor elérné a céltárgyat (és nem kissé fölé menne, mint az előző esetben), akkor a céltárgy zuhanása korrigálja a lövedék zuhanását (együtt zuhannak) és a lövedék eltalálja a céltárgyat (ha eközben a céltárgy még nem ér földet, ahogy ezt az előző válaszoló megjegyezte, de ebben az esetben a lövedék is a földbe csapódik még mielőtt elérné a céltárgyat).

2016. febr. 16. 10:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!