Ennek az exponenciális egyenletrendszernek, hogyan jön ki a megoldása?
(1) 8*6^(x+2)+2*3^(y-1)=10
(2)2*6^(x+3)-3^(y+2)=-15
Azt tudom hogy x=-2 ; y=1
Én akárhogy próbálkozom, ezek sehogy sem jönnek ki.
A feladat a "MATEMATIKA Gyakorló és érettségire felkészítő feladatgyűjtemény I. "-ból van, van hozzá megoldókulcs, de gondolatmenet nincsen benne.
A világ legegyszerűbb példája... A héten legalább 5-6 teljesen hasonló kérdést feltettek, és többször meg lettek hasonló példák oldva, részletesen levezetve.
Miért vagytok ilyen lusták visszakeresni?!
Ha véletlenségből valaki meg is oldaná, még egy "köszönöm"-öt se dob oda a kérdező...
Ötlet a feladathoz: 6^(x+2)=3^(2x+4). Remélem ez alapján már kijön a helyes eredmény...
A hatványozás azonosságai alapján szétbontod a hatványokat:
(1) 8 * 6^2 * 6^x + 2 * 3^(-1) * 3^y = 10
(2) 2 * 6^3 * 6^x - 3^2 * 3^y =-15
Látjuk, hogy mindkét egyenletben van 6^x és 3^y, ezeket érdemes elnevezni egy-egy másik ismeretlennek, csak a jobb átláthatóság kedvéért:
(1) 8 * 6^2 * t + 2 * 3^(-1) * z = 10
(2) 2 * 6^3 * t - 3^2 * z =-15
Ezt megoldod, utána visszaírod az exponenciális tagokat, és kész.
Elnézést. Már annyira az jár a fejembe, hogy minden nap egy ilyen kérdés, h. még én is hülyeséget írtam. Helyesen:
6^(x+2)=[2^(x+2)]*[3^(x+2)].
Egyszerűen a hatványazonosságokkal kell "bűvészkedni". Mivel szép egész számok vannak, ezért a megoldás is a lehető legegyszerűbb, ezek a példák úgy vannak gyártva.
Elnézést! Az első válaszban ezt nem értem:
"6^(x+2)=3^(2x+4)"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!