Emelt szintű geometria versenyfeladatban kérnék segítséget (? )
Van egy általános trapézunk. Annyit tudunk, hogy a területe 90 m^2, és a párhuzamos oldalak aránya 2:3.
Meg lehet ebből egyértelműen csinálni (szerkeszteni) a trapézt?
A feladat folytatódik, de én itt elakadtam. Köszi a segítséget :)
#1-nek igaza van, én csak annyit kérdeznék, hogy a versenyfeladat szempontjából biztos, hogy szükség van a megszerkesztésre?
Mert lehet olyan dologra kérdez rá a feladat, amire egyértelmű válasz adható, még akkor is, ha a trapézokból többféle is létezik.
Köszönöm a válaszokat.
A teljes feladat úgy folytatódik, hogy meghúzzuk a belső átlókat, és ez az egész egy kert, a négy kis háromszöget más-más virággal tömjük meg, egy négyzetméterre 50 adott virág, és melyik fajta virágból mennyi van... Szerintem nélkülözhetetlen hozzá ismerni az egész trapézt.
Ha a trapéz hosszabbik alapja: 3x
rövidebbik alap: 2x
magasság: m
akkor tudjuk, hogy a területe: 2,5 * mx = 90
Ha meghúzod az átlókat, akkor a két alapnál lévő háromszög (tehát alsó és felső) hasonló egymáshoz, a hasonlóság aránya 3:2.
tehát a magasságok is: 0.6 * m illetve 0.4 * m
így a területük számítható: 0.9 * mx illetve 0.4 * mx
a két oldalsó kis háromszög (bal és jobb) területe pedig egyenlő.
így kiszámolható mind a 4 terület, meg a virágok száma is
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!