Matematika feladat megoldásának elmagyarázásában kérek segítséget?
Itt található a feladat:
Miért a gyök1-től a gyök4-ig megy? És hogy lesz abból 2ln3-2ln2 eredmény? Valaki ezt el tudná magyarázni?
> „Matematika feladat megoldásának elmagyarázásában kérek segítséget?”
Valami olyasmi, ja.
> „Miért a gyök1-től a gyök4-ig megy?”
A t azért, mert azaz x-nek a gyöke. Az x pedig 1-től 4-ig megy, és az [1, 4] intervallumot a gyök függvény a [gyök(1), gyök(4)] intervallumba viszi át.
Illetve ha az x 1-től indul és 4-ig megy, akkor a t = gyök(x)-nek nyilván gyök(1)-től gyök(4)-ig kell mennie.
> „És hogy lesz abból 2ln3-2ln2 eredmény?”
Úgy, hogy az 1/(t + t^2)*2*t az éppen 2/(t + 1). Ami lényegében az 1/t függvény, csak eltolva 1-gyel és megszorozva kettővel, így a primitív függvénye is az 1/t primitív függvénye, az ln(t) lesz, csak eggyel eltolva és megszorozva kettővel, azaz a 2*ln(t + 1). Aztán egyszerűen ebbe helyettesítik a határokat, és kivonják őket egymásból.
Azt nem tudom, érted-e, hogy az 1/x = x^(–1) primitív függvénye miért a logaritmus x, de ennek a jegyzeteidben nézz inkább utána. Amúgy lehet megjegyezni, hogy polinomféleségek integrálásánál a kitevők eggyel nőnek, viszont ha a –1-et növeled 1-gyel, az konstans lesz, ami nem jó, és ilyenkor kell a logaritmus. Illetve ebből lehet azt is megjegyezni, hogy ln(x) deriváltja 1/x.
> „Valaki ezt el tudná magyarázni?”
Valaki biztos, nem tudom, hogy nekem mennyire hatékonyan sikerült. Talán próbálkozik még majd más is…
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!