Hogyan kell többszörös, félszeres szorzójú jegyek esetén átlagot számítani?

Van olyan jegyem ami félszeres, ami egyszeres, kétszeres...
Lényegében az egyszeres felel meg egy jegynek.
A félszeres csak fél jegy.
A kétszeres meg olyan, hogy például ha van egy 5-ösöm, ami kétszeres szorzójú, akkor az megfelel 2 darab egyszeres szorzójú 5-össel. Bonyoluult. ._.

Van egy tippem, hogy te a súlyozott átlagra lennél kíváncsi.
Ebben az esetben azt csinálod, hogy a NEM félszeres szorzójú jegyeket kétszer veszed bele az átlagszámításba, és az osztásnál a darabszámot is e szerint növeled.
Például: 1, 5 - az 1 félszeres szorzójú jegy. Tehát a számítás menete: (1+5+5)/3=3,66.

1-es vagyok:
" Bonyoluult. ._."
Te mégis milyen alapon flegmázol itt azokkal, akik segíteni akarnak neked te szerencsétlen??? Valószínűleg nem jól fogalmaztad meg a kérdést, mert ketten is vagyunk, akik "félre" értették!
De, hogy most végre sikerült leírnod, mire is gondolsz, íme:
A félszeres, egyszeres és kétszeres jegyek egymáshoz viszonyított számosságának kell megfelelni a 0,5/1/2 aránynak, de mivel 0,5 "szorzójú" jegyet nem tudsz használni, így megszorzod az egészet 2-vel, így az arány ugyanannyi(1/2/4), és sima átlagszámítással ki lehet számolni az átlagot.
Tehát, ha ezek a jegyeid: 3,3,3,4,4,5, és mondjuk a 3-asok érnek 0,5-et, a 4-esek 1-et, az 5-ös pedig 2-t, akkor a 3-asokat 1-szer, a 4-eseket 2-szer, az 5-öst pedig 4-szer veszed, ez alapján az átlagot így számolod: (3*3+4*4+4*5)/11
Bonyolult. ._.
Egyáltalán nem flegmázom. Attól, hogy bonyolultnak tartottam, miért lennék flegma?
Köszönöm a segítséget, viszont normál átlagot tudok számítani, csak ezekkel a félszeres és többszörös szorzójú jegyekkel nem voltam kibékülve.
Szerencsétlennek nevezel, mikor fogalmad sincs rólam. Esetleg nem tetszett a negatív véleményem? Hát tartsd meg magadnak! Ez nem ad okot arra, hogy szerencsétlennek nevezz.
Remélem észreveszed magad te is.:)

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!