Szén-monoxidból és oxigénből álló gázelegy?
Itt a feladat, megoldottam : [link]
Magyarázat:
200 cm3 a teljes gázelegy mennyiségünk. Ezt vegyük két részre,hogy tovább tudjunk számolni. Legyen a szén-monoxid x cm3 és az Oxigén ebből kifolyólag 200-x cm3.
A reakció : Szén-monoxid fog oxigénnel egyesülni. 1 mol szén-monoxid fél mól oxigénnel egyesül és 1 mol szén-dioxid jön létre. Tehát x cm3 szén-monoxid + 0,5x(Vagy 1/2x)oxigén -> x cm3 szén-dioxid lesz. (Ezt csinálhattuk volna anyagmennyiséggel is,ami ugyanolyan,mintha térfogattal csinálnánk,de szerintem így egyszerűbb,mivel n/n%=v/v%) .
A keletkező gázelegy:
200(eredeti gázelegy térfogata)-x cm3(elfogyott szén-monoxid térfogata)+x cm3(a keletkező szén-dioxid térfogata)+((200-x)-0,5x))[ez a maradék oxigén ,mivel a 200-x cm3-ből elfogyott ugye 0,5x cm3 a reakcióban]= 150cm3. Ebből az egyenletből meg már kijön az x,ami a szén-monoxid térfogata, az oxigén térfogata pedig 200-x.
A százalékokat meg gondolok ki tudod számolni,de leírtam azt is.
Upsz azt hiszem elrontottam az egyenletet, tényleg 50-50%nak kell kijönnie,mert a helyes egyenlet:
x+((200-x)-0,5x))=150 és így x=100cm3 jön ki, tehát 50-50%-os arány. Ne haragudj a rossz megoldásért, úgy látszik mindig tanul valami ujjat az ember :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!