Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Egyenletrendezés? Mi ez az egész?

Egyenletrendezés? Mi ez az egész?

Figyelt kérdés
sehogy nem tudom megérteni az egyenletrendezést kémiából. rengeteg honlapot átolvastam, de még mindig nem sikerül felfogni hogyan is kell ezt. A füzetembe leírtuk hogy: 4Al+3O2->2Al2O3 Valaki elmagyarázná nekem legyen szíves?

2015. nov. 14. 18:05
 1/3 anonim ***** válasza:

Tömegmegmaradás törvénye.

4 Al + 3 O2 -> 2Al2O3

A lényeg,hogy az egyenlet mindkét oldalán ugyanannyi számú atomnak kell lennie.

Tehát baloldalon 4 mol Al van ,akkor jobb oldalon is annyinak kell lennie (amint látod a jobb oldalon 2x2=4 Al van. A baloldalon van még 3x2=6 mol oxigén,tehát a jobboldalon is lennie kell 6 molnak (2x3=6).

Baloldal: 4 Al ,azaz 4 db Al

Jobboldal : 2Al2 ,azaz 2x2=4 Al.

Az összegképlet (Al2O3) a vegyületben az atomok arányát mutatja meg,tehát 2 mol Al : 3 mol O-hez.

Ami fontos,hogy a az atom,molekula,ion elött lévő számot

kell megszorozni a jobb alsó indexben lévő számmal,hogy megkapd hány mol vagy db van az egyenlet egyik vagy másik oldalán. pl: 2 O2 = 4db O

2015. nov. 14. 20:49
 2/3 anonim ***** válasza:

Jah azt kihagytam,hogy ha a jobb alsó indexben nincsen odaírva semmi,akkor vedd úgy mintha 1 lenne odaírva. pl:

4 Al = 4 Al1(1-es jobb alsó indexben)

2015. nov. 14. 20:51
 3/3 A kérdező kommentje:
köszönöm!
2015. nov. 14. 23:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!