Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Help! Szégyellem magam, de...

Help! Szégyellem magam, de hogy kell megoldani ezt az egyszerű gyorsulásos feladatot?

Figyelt kérdés
Nyugalomból induló és egyenletesen gyorsuló test mozgásának nyolcadik másodpercében 60 cm utat tett meg. Mekkora utat futott be a 9. másodperc alatt? KÖSZI!

2015. júl. 8. 13:58
 1/7 anonim ***** válasza:

t idő alatt megtett út (kezdeti sebesség zéró):

d = a·t²/2

a 8. másodpercben (vagyis 7.0 - 8.0 időintervallumban) megtett út:

d = a·8²/2 - a·7²/2

Tudod, hogy d = 60 cm = 0.6 m, innen kiszámolod a-t

a 9. másodpercben megtett út:

d' = a·9²/2 - a·8²/2

beteszed a-t és megvan az út

Ha jól számolom, akkor 0.68 m = 68 cm.

2015. júl. 8. 15:09
 2/7 anonim ***** válasza:

Én ezeket grafikusan mindig jobban szeretem. Rajzolj fel egy derékszögű koordináta-rendszert, x a megtett út, y az eltelt idő. Tudod, hogy a 8. mp-ben 60 cm-nél járt, jelöld be. Tudod, hogy 0-ról indul, és hogy egyenletesen gyorsul, vagyis rajzold fel az egyenest a két meglévő pontod között (és húzd tovább 9-ig).

A lényeg, hogy mivel egyenletes a gyorsulás, az egyenes meredeksége mindenhol ugyanannyi. Vagyis 8/60 = 9/x. Vagy 60/8 = x/9, a lényeg ugyanaz (ez csak attól függ melyik tengelyt nevezed időnek és melyiket útnak). Innen meg már könnyű kiszámolni: 67.5 cm.

2015. júl. 8. 17:06
 3/7 A kérdező kommentje:
Nekem is 67,5 jött ki, de a feladat megoldásában 68 cm van.
2015. júl. 8. 18:17
 4/7 anonim ***** válasza:
A távolság négyzetesen függ az időtől; nem egyenesen arányos! A koordinátarendszerben egy parabola ábrázolná a megtett utat. Akkor lenne egyenes, ha nem lenne gyorsulás.
2015. júl. 8. 18:44
 5/7 A kérdező kommentje:

Koszi . Meg azt leirnad akkor a gyorsulast hogy szamolom ki?

0,08nak kell lennie, de en siman ugy szamoltam, hogy mivel a megtett ut az azonos gyorsulas miatt mindig ugyanugy no, hogy siman leosztottam 8-cal , igy lett 0.075 ami a 8. masodpercre elvileg 60 cm megtett utat eredmenyez de akkor megse. Köszi a kiigazitast!

2015. júl. 8. 19:23
 6/7 A kérdező kommentje:
a= v/t ez a keplet van.a.konyvbe
2015. júl. 8. 19:34
 7/7 A kérdező kommentje:
Megvan a hiba, az elv hibas, nyilvan nem nohet ugyanannyival a megtett ut, mert akkor nem.is gyorsulna:D
2015. júl. 8. 20:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!