Help! Szégyellem magam, de hogy kell megoldani ezt az egyszerű gyorsulásos feladatot?
t idő alatt megtett út (kezdeti sebesség zéró):
d = a·t²/2
a 8. másodpercben (vagyis 7.0 - 8.0 időintervallumban) megtett út:
d = a·8²/2 - a·7²/2
Tudod, hogy d = 60 cm = 0.6 m, innen kiszámolod a-t
a 9. másodpercben megtett út:
d' = a·9²/2 - a·8²/2
beteszed a-t és megvan az út
Ha jól számolom, akkor 0.68 m = 68 cm.
Én ezeket grafikusan mindig jobban szeretem. Rajzolj fel egy derékszögű koordináta-rendszert, x a megtett út, y az eltelt idő. Tudod, hogy a 8. mp-ben 60 cm-nél járt, jelöld be. Tudod, hogy 0-ról indul, és hogy egyenletesen gyorsul, vagyis rajzold fel az egyenest a két meglévő pontod között (és húzd tovább 9-ig).
A lényeg, hogy mivel egyenletes a gyorsulás, az egyenes meredeksége mindenhol ugyanannyi. Vagyis 8/60 = 9/x. Vagy 60/8 = x/9, a lényeg ugyanaz (ez csak attól függ melyik tengelyt nevezed időnek és melyiket útnak). Innen meg már könnyű kiszámolni: 67.5 cm.
Koszi . Meg azt leirnad akkor a gyorsulast hogy szamolom ki?
0,08nak kell lennie, de en siman ugy szamoltam, hogy mivel a megtett ut az azonos gyorsulas miatt mindig ugyanugy no, hogy siman leosztottam 8-cal , igy lett 0.075 ami a 8. masodpercre elvileg 60 cm megtett utat eredmenyez de akkor megse. Köszi a kiigazitast!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!