Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Megoldhatatlan matekpélda?...

Haver Béla kérdése:

Megoldhatatlan matekpélda? Egy dobozban van 2 piros,1 zöld, és 1 kék labda. (Tehát a piros kihúzásának 50%, a zöldnek 25% a kéknek 25% esélye van).

Figyelt kérdés

1. húzás: zöldet húzok.

2. húzás: kéket húzok.

3. Húzás zöldet húzok.

Feladat: A 4. húzásnál hány % esélyyel húzok PIROSAT, ZÖLDET, KÉKET?

2015. jún. 5. 11:55
1 2 3
 21/21 anonim ***** válasza:

Még előző vagyok.

Nem tudom, milyen idős vagy, nem akarok magas dolgokat írni, a lényeg, hogy a valószínűséget úgy határozzuk emg, hogy megszámoljuk az összes lehetséges esetet, és azokat az eseteket, amikre kíváncsiak vagyunk, ezek aránya lesz a valószínűség. Mint mondtam, ha arra vagyok kíváncsi, milyen eséllyel fogok 1000 húzásból 999-szer pirosat húzni, ott RENGETEG különböző lehetőség van, húzhatok 100 kéket, 200 pirosat és 700 zöldet, húzhatok 1 kéket, egy zöldet, és 998 pirosat, vagy húzhatok csak pirosakat, stb, stb... rengeteg sok lehetőség van, de ezekből csak négy olyan van, ami számomra érdekes: 999piros+zöld, 999piros+kék, 999piros+piros, és 999piros+ másik piros. Ez a négy lehetőség viszonyul a rengeteg különböző esethez. És ennek így kicsi lesza valószínűsége.

De ha azt mondom, hogy húztam 999 pirosat, és arra vagyok kíváncsi, az ezredik milyen eséllyel lesz piros, akkor csak 4 esetem van (amit fent leírtam): 999 piros már fix, az ezredik kihúzott laszti lehet kék, zöld, vagy az gyik piros a kettő közül. Négy eset, ebből csak a két piros jó nekem, 50% a valószínűség.

2015. jún. 5. 20:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!