Mennyi az m paraméter értéke, ha az x^2+y^2-10x-my+16=0 egyenlet egy kör egyenlete?
szerintem bármilyen szám lehet
Ax^2+Ay^2 nek kell meglennie
Hát, szerintem nem.
Meg kellene vizsgálni, egy másik kétismeretlenes egyenlettel, ami a köregyenlet szabványos képlete:
(A-x)^2 + (B-y)^2 = R^2
x^2-2Ax+A^2 + y^2-2By+B^2 = R^2
Vesd össze az eredeti képlettel, x-es tag alapján A=5
Indulónak elég?
"Ax^2+Ay^2 nek kell meglennie"
(A-x)^2+(B-y)^2-nek. Ha ezen kívül megmarad bármi x-es, y-os tag, akkor az már nem kör. Ezért lényeges az m paraméter értéke.
nem arra gondoltam hanem van az általános egyenlet
Ax^2+Ay^2+2Dx+2Ex+F=0
és ebből K(-D/A;-E/A)
r^2=(D^2+E^2-AF)/A^2
tehát ez alapján nincs semmiféle kizárása hogy mi nem lehet E
Nekem ez sántít.
Utána kéne számolnom, csak most melóból sunyizok ide, úgyhogy addig kár vitáznom, amíg nem támasztom alá számítással. :)
Úgy érzem, ez nem stimmel, ha az m nyitott, akkor m értéke szerint szerintem torzul a görbe.
Basszus, állati tudománytalan megérzésre hivatkozni, tényleg le kéne vezetnem, papíron, csak most és itt nincs lehetőségem. :D
Ez egy ellipszis egyenlete.
Egyébként már ahhoz, hogy ellipszis lehessen, ahhoz is speciális másodfokú polinomnak kell lennie:
Ax²+Bxy+Cy²+... alakú polinom esetén B² - 4AC negatív kell legyen. Most negatív.
Ahhoz, hogy kör legyen, az kell, amit Wadmalac mond.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!