Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Van megoldása az alábbi...

Van megoldása az alábbi exponenciális egyenletnek? 36^x = -6

Figyelt kérdés
Ha van, akkor levezetné nekem valaki? Ha nincs, akkor mi miatt nincs? Előre is köszönöm 😊

2015. márc. 25. 15:03
 1/6 anonim ***** válasza:

Van megoldása, ha a számokat komplex számként kezeled. Ekkor a 36-nak, mint komplex számnak két négyzetgyöke van, a 6 és a -6. Tehát az egyenlet az x=1/2-re teljesül, mert visszaadja az egyik gyököt azzal a megszorítással, hogy a másikat elvetjük.

Ha nagyon szigorúak akarunk lenni, akkor az 1/2 nem megoldás, mert a 36 1/2-ik hatványára két eredemény létezik, nemcsak egy.

2015. márc. 25. 15:14
 2/6 anonim ***** válasza:

a 36^x exponenciális függvény a pozitív valós számok halmazán, értelmezett, a -6 pedig egy negatív szám. Nincsen valós gyöke az egyenletnek.

Komplex gyöke van, méghozzá végtelen sok, de ezekkel középiskolában nem foglalkoztok.

2015. márc. 25. 15:34
 3/6 anonim ***** válasza:
*A 36^x exp függvény ->értékkészlete<- a pozitív valós számok, nem ott értelmezett (illetve ott is értelmezett, de nem csak ott..)
2015. márc. 25. 15:43
 4/6 anonim ***** válasza:
Az első nézzen utána, mitől megoldás valami, mert zavar van a fejében.
2015. márc. 25. 16:37
 5/6 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a válaszokat! Alapjaraton én is azt gondoltam, hogy nincs megoldása, de nem voltam 100%-ban biztos :)
2015. márc. 25. 18:03
 6/6 anonim ***** válasza:

A 4-est megkérem arra, hogy ha nem ért a matematikához (márpedig ez nyilvánvaló), akkor ne szóljon hozzá. Ha meg azt hiszi, hogy igen, akkor ne másokat fikázzon, hanem írjon megoldást. Talán ajánlanám figyelmébe a komplex számok komplex hatványozását, hátha még sosem hallott róla.

A kérdező elég szűkszavúan adta meg a feladatot. Amennyiben a 36-ot valós számként kezeljük, akkor nincs megoldása az egyenletnek. Feltehetőleg a kérdező nem egyetemi szinten tanulja a matematikát, ezért ez az eset a legvalószínűbb.

Ha a 36-ot komplex számként kezeljük (mint ahogy középiskolában feltehetőleg nem), akkor pedig az x=1/2 megoldja az egyenletet, hiszen a 36^x-nek van olyan helyettesítési értéke x=1/2 esetén, amely -6-tal egyenlő.

Igen, valóban nem ez az egyetlen komplex megoldás, de megoldás.

2015. márc. 27. 12:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!