Koordinátageometriában tudnátok segíteni?
Pár hét múlva érettségi, és egy dolgot nem értek a koordinátageometriában.
Vegyük például a 2007 májusi középsuintű matek érettségi 16-os feladatát:
a) Ábrázolja koordináta-rendszerben az e egyenest, melynek egyenlete
4x + 3y = -11.
A feladat többi része világos, csak ezzel az a) résszel állok hadilábon.
Hogyan lehet pontosan ábrázolni? A meredekség meghatározása nem jelent gondot számomra, csak az okoz problémát, hogy nem találok egy olyan fix pontot, amelynek a koordinátái egész számok (mert ha találok egy ilyet, akkor az ábrázolás sem okoz gondot).
Addig eljutottam, hogy:
x = -(11/4)-3y
de ezt így tört formában elég nehézkes pontosan ábrázolni.
A segítséget előre is köszönöm!
Hopp, elírtam, az jött ki nekem, hogy:
x = -(11/4)-(3/4)y
Ez valami mágikus tévhit az iskolások körében, hogy a matematikában folyton egész számoknak kell kijönni. Miért, hogy ábrázolod a sinusfüggvényt, amelynek a zérushelyei a pi többszöröseinél vannak?
Ha nincs egész szám, akkor a törteket ábrázoljuk. Ha nem lehet pontosan, akkor közelítőleg. Minden csak közelítés kérdése. Az egész számoknál se leszel pontos, létezik az a nagyító, ami alatt nem megy át a rácsponton a vonalad, ami különben is inkább sáv, mint egyenes.
De az egyenesekről nyilván tudod, hogy amelyik nem párhuzamos az y tengellyel a síkban, az egy elsőfokú függvény képe, és a függvényeket úgy ábrázoljuk legkönnyebben, ha az y-t fejezzük ki a képletből.
"De az egyenesekről nyilván tudod, hogy amelyik nem párhuzamos az y tengellyel a síkban, az egy elsőfokú függvény képe..."
Ez így pontatlan, hiszen a konstans függvény nem párhuzamos az y tengellyel, és mégsem elsőfokú függvény, hanem nulla fokszámú!
Az adott feladatban teljesen mindegy, hogy melyik változót fejezed ki!
Itt egyébkén még kifejezni sem kell, hiszen lineáris függvényről lévén szó, ezért két pontjával ábrázolható.
4X + 3Y = -11 A(-2 ; -1) és a másik pont: B(1 ; -5)
A-t és B-t összekötöd vonalzóval, persze csak akkor, ha az értelmezési tartomány ezt "megengedi"!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!