Matek házi, valaki segítene?
Figyelt kérdés
Alfa és Béta egymás mellékszögei.
Mekkorák ezek a szögek,ha az Alfa a Bétánál,Bétával nagyobb?
Én ezt csak kétismeretlenes egyenlettel tudnám megoldani,viszont azt még nem vettük.A segítséget nagyon megköszönöm.
2015. márc. 2. 20:58
1/2 anonim válasza:
Azzal kezdjük, hogyha egy feladatot nem tudsz megoldani, akkor keresel hozzá információt a neten.
Fogalmam sem volt, mi az a mellékszög, így rákerestem:
Ez az infó elég is a megoldáshoz. Ha az összeg mindenképp 180, akkor ez csakis a 120 és 60 párosra lehet igaz.
Ha szeretnél egyenletet, akkor béta x, alfa pedig 2x (mert x-nél x-el nagyobb, vagyis x+x = 2x). Azaz:
x+2x = 180
3x = 180
x = 60
Béta tehát 60, alfa meg 120.
2/2 anonim válasza:
Ha alfa a bétánál bétával nagyobb, akkor az alfa egyenlő 2-szer béta. Alfa (azaz kétszer béta) + béta = 180° , hiszen mellékszögek. Innen : 3béta = 180°. Tehát béta = 60°, alfa = 180° - béta (vagyis 60°)= 120°. Tulajdonképpen nem "két ismeretlenes egyenlet", hanem két ismereltlenes egyenlet rendszer, az előbbi kicsit más. Nemtom hanyadikos vagy, de szerintem ilyen szinten is, rá lehet jönni az egyszerű egyenletrendszerek megoldására.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!