Matekzsenik ha kérhetem tudnátok segíteni ebben az izében?
A parabolákat vettük, mire egy ilyen hf-t adott föl a matektanár: "X|-->32/X" és ezt kéne parabola-feelingűen ábrázolni egy koordináta-rendszerben, behelyettesítéssel, milliméterpapíron...na igen ám, itt a probléma. Ez nekem nem nagyon akar menni. Azt még értettem, hogy Xnégyzet, meg ilyen alapcuccosok, a parabolából. Aki véletlenül megértette, hogy mit akartam mondani, az légyszíves válaszoljon legjobb tudása szerint, mert ha nem adom le holnap 8-ig akkor egyest kapok. A válaszokat előre is köszi! :)
14/L
> „X|-->32/X" és ezt kéne parabola-feelingűen ábrázolni egy koordináta-rendszerben, behelyettesítéssel, milliméterpapíron...”
Ha a parabola-feelingűentől eltekintünk, akkor a feladat:
Ábrázold az y = f(x) = 32/x függvényt egy koordinátarendszerben, úgy hogy y-t helyettesítési értékekből számolod.
Azt ugye tudod, hogy mondjuk a (0.22, –5.67) pontot hogyan kell ábrázolni egy koordinátarendszerben?
Na, most az kell, hogy először is felveszel egy koordinátarendszert a milliméterpapíron. Én derékszögűt javaslok, aminek az origója a lap közepén van, a tengelyei vastag vonalakra esnek, és 1 cm (azaz két vastag vonal közti távolság) az egység mindkét tengelyen.
Aztán ki kell választani egy csomó x-értéket, amit BEHELYETTESÍTESZ a függvénybe, kiszámolod a kapott értéket, és akkor lesznek (x, y) számpárjaid, amik koordinátáknak felelnek meg, és be tudod őket jelölni a milliméterpapíron. Én azt javaslom, hogy legalább centiméterenként egy x-et válassz ki, azaz körülbelül –15-től 15-ig az egész számokat, de még jobb, ha felesével lépkedsz, mert szebb lesz az ábra. (A számoláshoz használhatsz számológépet.)
Végül összekötheted őket, ha a tanár azt szeretni.
Például ha kiválasztod az x = -8-at, akkor ehhez az y = 32/(–8) = –4 tartozik, és teszel egy apró x-et a (–8, –4) pontba. Aztán ha kiválasztod a 2-őt, akkor ehhez a 16 függvényérték tartozik. Ez azért érdekes, mert ha a javaslatomnak megfelelően vetted fel a koordinátarendszert (és A4-es lapod van), akkor ez a papíron kívülre esik, tehát ezzel nem csinálsz semmit, nézed a következő x-et.
A javaslataimat nem kell feltétlenül követned, az a lényeg, amit úgy írtam, hogy kell. De tényleg érdemes minél több x-re megcsinálni, amit írtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!