Kémia dogára készülök, de ezt az egy feladattípust nem nagyon értem. Valaki segítene?
Figyelt kérdés
Egy 7 dm3 térfogatú edény 0,4g hidrogént és 3,15g nitrogént 0 Celsius fokon tartalmaz. Mennyi az elegy nyomása?2015. febr. 3. 18:30
1/7 anonim válasza:
pV=nRT képletet kell itt alkalmazni.
A H2 és a N2 tömegét át kell váltani anyagmennyiségre (n), amelyet a moláris tömeggel tudsz (ezt megnézed a periódusos rendszerből). A mértékegységekre is figyelni kell! dm3-t m3-be át kell váltani, a celsiust pedig kelvinbe.
2/7 A kérdező kommentje:
Eddig értem, de ebből hogyan tudom kihozni az elegy nyomását?
2015. febr. 3. 19:01
3/7 anonim válasza:
Úgy, hogy szépen behelyettesíted a fent leírt képletbe az ismert adatokat, majd szépen kiszámolod. Hanyadikos vagy egyébként?
4/7 anonim válasza:
Ja egyébként az R=8,314 (ez egy állandó, ez mindig ennyi!)
5/7 anonim válasza:
Innentől sima egyenletrendezés, ami remélem megy. A nyomás a 'p', az összes többi adatod megvan, tehát a jobboldali szorzat megvan, utána meg már csak el kell osztani a térfogattal. (nem vagyok nagyon otthon fizikában, csak matekban, de a 'R' asszem egy állandó, amit viszont ki tudsz keresni valahonnan.)
6/7 A kérdező kommentje:
Aha... Akkor az egész eleggyel kell számolni? Azt hittem a nitrogén és a hidrogén nyomását kell kiszámolni és utána az össznyomást...
2015. febr. 3. 19:54
7/7 anonim válasza:
Csinálhatod kétféleképpen is:
Vagy külön-külön kiszámolod H2-nel és N2-vel is a nyomást, majd a két nyomást összeadod.
Vagy a H2 és N2 anyagmennyiségét összeadod, és az összeget írod be az "n" helyére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!