Összetett függvény ábrázolása?
Két kérdésem lenne:
1, f(x)=(x^2)*((x^2)-9)
Ebben az esetben az ((x^2)-9) -et fel kell bontani(x-3)(x+3)-ra? Mert akkor 3 zérushely lenne.
2, g(x)= számláló:((x-3)^2)*(x-1)
nevező:(x-3)*(x+2)*((x^2)+36)
a nevezőben az ((x^2)+36) tudok valamit kezdeni ábrázolás során?
illetve ha nem ((x^2)+36) hanem ((x^2)-36) akkor fel kellene bontanom (x-6)*(x+6)-ra?(hasonló az első kérdéshez csak ugye itt a nevezőben van)
Előre is köszönöm!
ha a nevező 0 az szakadási hely nem zérus hely. am (x-3)-al lehet a másodikat egyszerűsíteni nem?
(x^2+36) =(x-6)*(x+6)-72
Az ábra szerint f(x)=(x^2)*((x^2)-9) -ben az ((x^2)-9) et felbonthatom (x-3)(x+3)-ra.
viszont a másik fv-nél akkor felbonthatom (x-6)*(x+6)?
Lényegébe az a kérdésem, hogy ha látok egy olyan tagot amit ilyen szorzattá tudok alakítani akkor azt átalakíthatom vagy nem.
első fv-nél az ábrázolásod alpján igen mert -3,0,3-nál metszi az x tengelyt tehát f(x)=(x^2)(x-3)(x+3)
akkor második fv-nél a nevezőben a ((x^2)-36) felírhatom (x-6)*(x+6) ?
A második feladat nevezőjében x^2+36 van, nem kell vele foglalkozni, (nem is lehet szorzattá alakítani), az a lényeg, hogy az mindig pozitív, tehát sohasem nulla.
x=3 -nál lenne nulla, de ott nincs értelmezve, és x=-2 -nél sincs értelmezve, ott szakadása van.
Bocsi elírtam!
Azt akartam, hogyha a nevezőbe pl ((x^2)-36) akkor azt se babráljam. Vagy mivel tudom szorzattá alakítani akkor átírjam pl:(x-6)*(x+6)?
Akkor az eredeti feladat kiírás hibás?
Ha x^2-36 van ott, akkor igen, az (x-6)(x+6). Akkor azokon a helyeken is szakadása van a függvénynek:
Ne az eredeti feladatban + van. Ekkor ugye nem tudok semmit csinálni!
A - csak felvetettem, hogy akkor lehet-e.Viszont így már meg is válaszoltad.
Tehát ha jól értem a válaszok alapján, hogy amikor szorzattá tudok alakítani akkor szorzattá is kell legyen az nevezőben vagy számlálóban.
Általában érdemes szorzattá alakítani. Attól függ, hogy mi is a feladat, mit akarok csinálni.
Most erről már fogalmam sincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!