Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Egy nagyon alap valoszinuseg...

Egy nagyon alap valoszinuseg szamitasos feladatom lenne?

Figyelt kérdés

Két urnában golyók vannak. Az egyikben 5 fehér és 4 piros; a másikban 5 piros és 7 fehér. Az

egyik urnából kiveszünk két golyót. Feltételezve, hogy a két urna közül egyenlő valószínűséggel

választunk,

a) mennyi a valószínűsége, hogy mindkét golyó fehér színű lesz;

b) mennyi a valószínűsége, hogy a kihúzott golyó közül legalább az egyik fehér lesz?

c) mennyi a valószínűsége, ha tudjuk, hogy két fehéret húztunk, hogy azt az első urnából

húztuk?

Nagyon konnyunek tunik az a pontot mar kiszamitottam de nem jovok ra hogy melyik keplettel kell tovabbhaladjak hogy a b-t es a c-t is megoldhassam, s mar nagyon kikeszit, hisz a vizsga mar a nyakamon van s egy ilyen egyszeru feladatot sem vagyok kepes megoldani :(

Elore is koszonom az erofeszitest!

2014. dec. 23. 14:24
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%

Vagy lehet pont az a rész nem volt világos, hogy:

P(van fehér) = 1-P(2piros).

Tehát eleve az a kérdés, hogy

"mennyi a valószínűsége, hogy a kihúzott golyó közül legalább az egyik fehér lesz?" Ezt meg lehet vizsgálni úgy, hogy megnézed külön, hogy mennyi a valószínűsége, hogy 1 fehér lesz és mennyi, hogy kettő, majd a két valószínűséget összeadod. Ez is járható út. Azt, hogy mennyi a valószínűsége a 2 fehérnek, már ki is számoltuk, így annak a valószínűsége kéne, hogy mennyi annak, hogy 1 fehér lesz és 1 piros. Házi feladatként ezt is kiszámolhatod, ezzel is meg kell kapnod a helyes eredményt.

De én azt mondtam, hogy ehelyett számooljuk ki annak a valószínűségét, hogy mind a két golyó piros. Ez pontosan a komplementere annak, hogy "legalább az egyik fehér". Mivel ha egyik sem fehér, akkor következésképp mindkettő piros. Tehát a "legalább az egyik fehér" és a "mindkettő piros" komplementer események, összegük a biztos esemény, vagyis valószínűségük összege 1: P(2piros) + P(van fehér) =1

Ebből P(van fehér)=1-P(2 piros).

És én innen számoltam ki azt, hogy P(2piros).

Ez egyébként egy gyakran használt trükk, nem árt ha tudod. De ha kiszámolod külön annak a valószínűségét, hogy az egyik fehér, a másik piros, majd hozzáadod az a) feladatban megkapott valószínűséget (annak a valószínűsége, hogy mind2 piros), akkor is meg kell kapnod a helyes eredményt.

2014. dec. 25. 18:32
 12/13 A kérdező kommentje:

Koszi igy mar minden vilagos :)

Ha meg akad kerdesem ilyen valoszinusegszamitasos feladatokkal kapcsolatban ,kuldhetem priviben?

Megegyszer kosz a segitsegert, mar kezdem azt hinni hogy nem is lehetetlen a matek :)

2014. dec. 25. 18:48
 13/13 anonim ***** válasza:
100%
Privátban inkább ne, bocsi.
2014. dec. 25. 19:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!