Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Gontoltam egy számra (0-31)?

Gontoltam egy számra (0-31)?

Figyelt kérdés

0 es 31 kozott gondoltam egy szamra (0 es 31 is lehet). Legkevesebb hany eldontendo kerdesbol lehet kideriteni, hogy melyik szamra gondoltam, ha a kerdeseket elore le kell irni egy lapra es nem tudhatom, hogy az egyes kerdesekre igaz-e a valasz?

eddigi gondolatmenetem: felirom kettes szamrendszerben a szamot es rakerdezek, hogy az egyes helyiertekeken 1 vagy 0 van-e. (pl. eleme-e x a {2;3;5;6;10;11;13...} halmaznak?) Ezzel ugye kideritheto 5 kerdesbol, ha csak igazat mond. Ha barmelyik kerdesemre hazudhat, akkor elvileg logikai kapuk kellenek, pl.: (1=0 XOR x eleme A). Az a baj, hogy itt a XOR-ra kerdezek ra, tehat erre is hazudhat. (xor alatt kizaro vagyot ertek.) Valakinek van olyan megoldasa, amivel megcsinalhato 5 kerdesbol?

2014. nov. 21. 08:45
 1/3 anonim ***** válasza:
Meg kell kérdezni, hogy igazat mondott-e?
2014. nov. 21. 09:41
 2/3 HSz76 ***** válasza:

Én máshogy közelíteném meg: (nem biztos hogy jó...)

15 nél nagyobb? N

7 nél nagyobb? N

3 nál nagyobb? I

5 nél nagyobb? I

És 4 kérdés után csak 2 szám lehet már.

2014. nov. 21. 11:26
 3/3 anonim ***** válasza:

Ha előre leírt kérdések vannak, a bináris kérdezős működik csak. A logaritmikus keresés csak akkor működik ha a kérdésre azonnal kapsz választ, hiszen a válasz alapján kell tovább kérdezned.

Ha viszont bármelyik kérdésedre hazudhat nincs egzakt megoldás, gyakorlatilag meg kell fognod hol és mikor mondd ellent egymásnak, elméletben pedig lehetséges, hogy soha.

Az persze megint más, ha a igazmondás-hazugság valamilyen rendszer szerint épül fel, és ezt te tudod előre... :-)

2014. nov. 21. 11:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!