Segítség kellene szerves kémiában? (10. es)
Ennek a vegyületnek kellene a neve. A tanárnő azt mondta, hogy 2,2,4 trimetil - 3 propilhexán , és azt nem értem, hogy miért nem 4 butil - 3 metilheptán, mert az lenne a leghosszabb lánc. Légyszi segítsetek, köszönöm előre is!
Hát szerintem 3-metil-4-tercbután.
De nem teszem rá a fejemet kérdezz rá.
Sajnos a tanárnak van igaza szerintem. :(
A CH3-C-CH-CH-CH2-CH3 lánc a leghosszabb: ez egy hexán, 6 darab szénatom, ez tartalmazza a legtöbb elágazást. Ebben a sorrendben beszámozod, mert elágazás a sima C atomnál van először.
A sima C atomhoz 2 metilcsoport kapcsolódik, a hármashoz egy propilcsoport kapcsolódik: CH2-CH2-CH3, azaz: C3H7. Ez a 3-propil.
A negyedikhez kapcsolódik egy metilcsoport (CH3) megint. 3 metilcsoport van: kettő a kettesnél, egy a négyesnél: 2,2,4-trimetil
Szóval tényleg: 2,2,4-trimetil-3-propilhexán
Remélem nem rontottam el :)
Amúgy hol lenne szerinted a heptán? én nem látom :(
1. vagyok.
Az alaplánc mindenképpen heptán és én meg kitartok a magam megoldása mellett, de nem biztos, hogy jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!