Monotonitást kell vizsgálnom, mit jelenet az ami kijött?
Ez jött ki:
25/((7n+9)(7n+2))
A baj az, hogy nem tudom meddig csökkenő és mettől növekvő. Azt tudom, hogy valahol inflexiós pontja van, de azt tulajdonképpen még nem tanultuk.
n<-1 szig.mon.csökk
n>-1 szig.mon.nő
Ez helyes?
> Ez jött ki:
> 25/((7n+9)(7n+2))
Miből jött ki? Mi ez? Valami integráljának a négyzetgyöke, aminek a monotonitását kell vizsgálnod?
> n<-1 szig.mon.csökk
> n>-1 szig.mon.nő
> Ez helyes?
Nem tudom. Mi a feladat?
lim ((2n-3)/(7n+2)) ennek kell a monotonitását vizsgálnom.
Azaz -> ((2(n+1)-3)/(7(n+1)+2))-((2n-3)/(7n+2))
innen jött ki ez -> 25/((7n+9)(7n+2))
> lim ((2n-3)/(7n+2)) ennek kell a monotonitását vizsgálnom.
Mivel n alatt általában TERMÉSZETES számokat értenek, így gondolom, hogy ez az (2n-3)/(7n+2) sorozat végtelenben vett határértékét jelenti, ami pedig egy szám, nincs monotonitása. És mivel n feltehetőleg természetes szám, ezért annak se sok értelme van, hogy n < -1.
Ha neked az n -> (2n-3)/(7n+2) EGÉSZ számokon értelmezett függvény monotonitását kell vizsgálnod, akkor jól indultál el. Akkor monoton növő a függvény, ha a későbbiből a korábbi értéke nagyobb egyenlő, mint 0, monoton csökkenő, ha kisebb egyenlő, mint 0. Annyi a dolgod, hogy megvizsgálod a 25/((7n+9)(7n+2)) előjelét. Illetve ahol esetleg előjelet vált, ott az eredeti függvényértékeket is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!