Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogyan kell kiszámolni? /11....

Hogyan kell kiszámolni? /11. , fizika, optika/

Figyelt kérdés

A prizma oldallapjára 23 fokos szögben érkezik a fénysugár, az 57 fokos törőszögtől 14 cm-re. A prizma anyagának törésmutatója n=1,5. Mennyi ideig halad a fénysugár a prizma belsejében?

Addig jutottam el, hogy kiszámoltam a fény terjedési sebességét üvegben. Mivel a t=s/v képletet kell használni, az s-et keressük. Felrajzoltam, és kiszámoltam a törési szöget, ha a beesési szög 67°. Így van a rajzon egy háromszög a prizma felső részén. A szögei 52,15°, 70,85° és az 57°-os törőszög. Tudjuk az egyik oldalát is. De nem derékszögű, így hogyan írhatnánk fel trigonometrikus egyenletet, hogy kiszámoljuk a hiányzó oldalt, vagyis azt a szakaszt, ami a fénysugár útját jelöli az üvegben?

2014. szept. 24. 18:58
Sajnos még nem érkezett válasz a kérdésre.
Te lehetsz az első, aki segít a kérdezőnek!

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!