Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Valószínűségszámítás (lent)?

Valószínűségszámítás (lent)?

Figyelt kérdés
Hogyan számoljuk ki annak a valószínűségét, hogy 200 feladat közül tetszőlegesen választva 5 feladatot házi feladatként 2 diák ugyanazt a házit mutassa be (a feladatok és annak sorrendje egyezik) ?

#matematika #valószínűségszűmítás
2014. szept. 17. 15:49
 1/5 anonim ***** válasza:

Tetszőlegesen vagy véletlenszerűen?

Mert ha én tetszőlegesen választhatok, akkor azokat a feladatokat választanám, amiket a legjobb tanuló a csoportból, így 1 a valószínűsége annak, hogy két diák (én és a legjobb tanuló) ugyanazt a házit mutatja be. Ezenkívül az is lényegesnek tűnik, hogy hány diák van összesen.

Még az is lehet, hogy egy csomóan a legegyszerűbb 5 feladatot választják a 200-ból.

2014. szept. 17. 16:05
 2/5 A kérdező kommentje:
Igazad van, nem voltam eléggé pontos. Az osztályban 31 tanuló van és mindenki önállóan kiválaszt 5 feladatot tetszőlegesen, nem tudva, hogy a többi tanuló melyiket válassza, egymástól függetlenek.
2014. szept. 17. 16:32
 3/5 anonim ***** válasza:

Én továbbra is csak arra vállalkozom, hogy a „tetszőlegesen” helyett „véletlen” van.

Az „n alatt a k”-t nCk-val fogom jelölni, szóval binom(n, k) = nCk. (C mint 'combination', a számológépeken szokták így jelölni.)

Egy diák A = 200C5-féleképpen választhat feladatot, így a 31 diák összesen A^31-féleképpen választhatja ki a házi feladatait. Hogy semelyik két diák nem ugyanazt az öt feladatot választja

B = A*(A-1)*(A-2)*…*(A-30) = prod(A-i, i=0..30)

módon lehetséges

(ugye az első A-félét választhat, a második 1-gyel kevesebbfélét,…).

A kérdéses valószínűség (A^31 - B)/A^31.

És ezt most beírjuk Wolframalphába:

(Ez lassabban megy valamiért, mint gondoltam… de kiszámolom, ha beledöglök is.)

2014. szept. 17. 16:47
 4/5 anonim ***** válasza:
A kézi számológépemmel: 1,83*10^(-7) jött ki.
2014. szept. 17. 16:57
 5/5 A kérdező kommentje:
Kicsit bonyolúltnak tűnik de azért köszi. :D
2014. szept. 18. 16:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!