Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Mateklecke? vannak ötleteim,...

Mateklecke? vannak ötleteim, de nem tudok mit kezdeni velük.

Figyelt kérdés

z2-z-2=? teljes négyzetté kell alakítani? szóval a faladat szerint szorzattá, de az itt teljes négyzetet jelent? mert akkor ez jön ki: (z-1)2-2,25 de nem tudom, hogy ez jó e.

ezt is szorzattá kell: a2-b2-4a+4b=(a+b)(a-b)-4(a-b) ez így jó, vagy kell még vele vmit csinálni?

a4-b4+(a-b)2-(a+b)2+4ab ehhez hozzá se tudok kezdeni:(

2010. jan. 18. 15:40
 1/5 anonim ***** válasza:

A teljes négyzetté alakítás nem azonos a szorzattá alakítással. Szorzattá alakításkor szorzatot kapsz, teljes négyzetté alakításkor pedig egy négyzetes értéket, és mellette még valamilyen konstans tagot.

Teljes négyzetté alakítás:

z^2 - z - 2 = (z - 0,5)^2 - 2,25

Szorzattá alakítás:

z^2 - z - 2 = (z + 1)*(z - 2)

2010. jan. 18. 15:46
 2/5 anonim ***** válasza:

első vagyok:

A második példát jól kezdted el, de ha a szorzattá alakítás a cél, akkor még nem végeztél, ugyanis két kifejezésed van, amit egy mínusz jel választ el egymástól. Már csak annyit kell tenned, hogy szorzatod legyen, hogy mindkét kifejezésből kiemelsz valamit. Mondjuk (a-b) -t! :)

A harmadik példánál indulj el úgy, hogy a negyedfokú tagokra keresel egy nevezetes azonosságot. Kezdésnek írd fel őket így:

a^4 - b^4 = (a^2)^2 - (b^2)^2.

Ebből már talán látod, milyen összefüggést kell alkalmazni...

2010. jan. 18. 15:51
 3/5 A kérdező kommentje:
köszönöm:)
2010. jan. 18. 16:12
 4/5 A kérdező kommentje:
van még egy feladat, ami olyan, mint az első. hogy kezdjek neki? mert azt értem, hogy ez itt hogy jön ki, de magamtól nem tudnék rájönni:S
2010. jan. 18. 16:14
 5/5 anonim ***** válasza:

Ha szorzattá akarsz alakítani egy másodfokú kifejezést, akkor úgy kell tekintened rá, mint egy normál másodfokú egyenletre. Tedd egyenlővé nullával, számold ki a gyökeit, majd helyettesíts be a szorzat általános alakjába:

a*(X - x1)*(X - x2),

ahol "a" az X^2 együtthatója,

x1 és x2 pedig a gyökök.

Tehát:

Z^2 - Z - 2 = 0

...

z1 = -1

z2 = 2

a*(Z - z1)*(Z - z2) = (Z + 1)*(Z - 2)

(Kisbetű, nagybetű nem számít, csak próbáltam "hangsúlyozni". "a" pedig eltűnik, mivel értéke 1, eggyel való szorzást nem írjuk ki.)

2010. jan. 18. 17:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!