Egy könyvespolc három polcán összesen 420 könyv van. Az első polcon 60-nal több, a másodikon kétszer annyi van, mint a harmadikon. Hány könyv van a harmadik polcon?
90
az első képlete a megoldás kulcsa
Köszi :D
Hát jól van na, nem vagyok egy matekzseni, ezt meg kifejezetten nem értem. :D
Különben is, most kezdtük. Ez a tanár meg semmit sem magyaráz.
x+60+2x+x=420
összevonsz=60+4x=420/-60
4x=360 /:4
X=90
Első polc:150
Második polc:180
Harmadik polc:90
Hány éves vagy?:D:D:D
Jóóóvan' onnantól már tudtam, csak azt nem, hogy hogyan kell felírni.
Nem tudod mit kell itt b@szogatni, direkt külön van egy kategória, szóval ha akarom felteszem, nem kötelező válaszolni.
ácsi.
csak kulturáltan megkérdeztem,h hány éves vagy..én nemtudom hogy hanyadikba tanítják ezt,mert emelt matekos vagyok és nekünk mindent hamarabb tanítottak.
14/l
Jól van, bocsi.
Csak mivel odaraktál 3 :D-t, ezért tudom, hogy gúnyosan kérdezted. Tényleg nem vagyok jó matekból, bevallom, ezek az egyenletek nagyon nem mennek. De nem mentségként mondom, tényleg nagyon rossz tanárunk van. Nagyon régimódi, nála csak a szigor létezik. Kicsit túlzásba viszi. Nem ez a baj, más is, de hát ez van. Ha jól tudom, jövőre nyugdíjas lesz, de az nekünk már nem számít. Igen, innen már ügyesen ki lehet találni, hogy 8-as vagyok. És nem tudtam ezt. Én meg angol-tagozatosos vagyok, Nekem az megy. Remélem a következő tanárom jobb lesz.
ha neked így könnyebb akkor írd így.
A három polc legyen x,y,z
A három polcon 420 könyv...azaz x+y+z=420
Az első polcon 60-nal több van, mint a harmadikon...x=z+60
A másodikon kétszer annyi van...y=2z
x+y+z=420
x=z+60
y=2z
ez egy egyenletrendszer
az elsőbe behelyettesíted a másik kettőt:
z+60+2z+z=420
3z=360
z=90
Három ismeretlennel nekem egyszerűbbnek tűnik és gondoltam, hogy neked is. Így tudod, hogy mindegyik polcon hány könyv van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!