Sürgős! Milyen módszerrel tudom megoldani ezt a matekfeladatot?
Egyszerűen nem tudom megoldani ezt a feladatot, segítsetek! Milyen módszerrel oldjam meg? Rávezetnétek?
5/(2*7) + 5/(7*12) + 5/(12*7) + ... + 5/(72*77)
Javítottam a harmadik zárójelet, és leírtam a "poént".
Így már megy?
Bocs! A link lemaradt:
Nem gáz! Ha négy év alatt rengeteg ilyen "trükkös" feladatot is megoldasz, menni fog. Persze nekem könnyű, mert GeoGebrát használok.
Nálam így néz ki a feladatod megoldása:
> Szerinted nem gáz, hogy 9.-ben nem tudtam ezt a feladatot? (matek irányba szeretnék majd menni)
Mint volt Fazekasos: de gáz. Ez bizony 9.-ben már baromi könnyű. Meg kell látni azonnal hogy 5,2,7, 5 meg 2 az 7. Innen kell elindulni és átgondolni hogy ez mit jelent. Feltálalták neked a példát, ha 5/14 lenne akkor megérteném a fejvakarást, de így nem.
Lemaradt a geogebra végeredményébe egy 5-ös szorzó!
Úgyhogy a helyes eredmény 375/154, ami kb. 2,44
Bónusz a kérdezőnek:
Próbálj összeadni még több tagot, ezzel a képzési szabállyal, ill. számold ki akkor az összegeket.
Utána csináld meg az összeget kétszer annyi számmal.
Sőt gondolkodjunk el rajta, mi lenne, ha végtelen sok számot így összeadnánk, vajon mennyit kapnánk?
Segítségül:
Belátható, hogy az első n db szám összege az alábbi módon számítható:
(5/2)-5/(5n+2)
Persze ha pl. n=15-öt behelyettesítesz, azonnal kijön az eredmény, amit kérdeztél, hisz eddig az első 15 számot kellett összegezni, ezt tudjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!