Segít valaki? Egy matek feladat (régebbi felvételiből) amire nem tudok rájönni!

Figyelt kérdés

Pls! Valaki segítene?

Itt az ábra:

[link]

Megtudtam csinálni mert a megoldásban kijött. Úgy csináltam hogy nekem ránézésre a γ 90°.Ezzel számoltam és kijött. De valahogy lekéne vezetni hogy, hogy jön ki ez a 90°.

Pls help me!!!

2010. jan. 13. 16:59
 1/4 anonim válasza:
hát, szerintem ez alap, hogy 90°, nem kell számolni, de ha az y szögből húzol egy egyenest az alapra, így lesz két derékszögű 3szöged. Próbáld így. Remélem érted
2010. jan. 13. 17:03
 2/4 anonim ***** válasza:

3 ismeretlen szög, kell három egyenlet...

1.

ACD háromszög egyennlő szárú, tehát a jelöletlen is epszilon, azaz

delta+2*epszilon=180fok

2.

mivel a tarpéz szimmetrikus, ezért:

delta=epszilon+gamma

3.

ABC háromszög

az A csúsznál a 30fok mellett epszilon van, ez az elsőből jön.

ezért a háromszög ismeretlen szöge epszilon+30fok, azaz

gamma+30fok+(30fok+epszilon)=180 fok

rendezed, megoldod, kijön.

az AB szakasz már szögfügvénnyel kijön, a 30fok szögfügvényeit fejből is illik tudni.

2010. jan. 13. 17:16
 3/4 anonim ***** válasza:

epszilon 30 fok (váltószőg)

ACD egyenlőszárú, tehát delta 180-30-30=120 fok

gamma= delta - epszilon= 90 fok

AB=BC/sin 30fok=32

2010. jan. 13. 17:24
 4/4 anonim ***** válasza:

Ez középiskolai felvételi feladat szerintem, és általánosban még szögfüggvényt nem tanulnak.

De az ABC derékszögű háromszögben a 30fokos és a 60 fokos szögek miatt (gondolom ezt általános iskolában is tanítják) a befogók úgy aránylanak egymáshoz mint 1 és gyök3 azt átfogó aránya pedig kettő (a legrövidebb odlalhoz képest), azaz az AB szakasz 32. Remélem érthető

2010. jan. 13. 20:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!