Hogyan kel törtet osztani törttel?
Figyelt kérdés
a könyvbe nincs benne nem találom sehol a többit tudom csak ezt az egyet nem.(6.osztályos lány)2010. jan. 12. 16:51
1/8 anonim válasza:
Törtet törttel úgy osztunk, hogy az osztó reciprokával (fordítottjával) szorzunk :) ez a szabály nagyon megmaradt bennem.
Szóval, pl. 1/3:3/5 = 1/3 x 5/3 = 5/9
2/8 anonim válasza:
Úgy, hogy a reciprokával szorzod. Ennél pedig számlálót a számlálóval, nevezőt a nevezővel. Ha kell, egyszerűsíts is.
Pl.: 1/2:3/4=1/2*4/3=4/6=2/3.
További jó matekozást!;)
3/8 anonim válasza:
Törtet törttel úgy osztunk, hogy a változatlan osztandót megszorozzuk az osztó tört reciprokával.
3/8:4/5=3/8x5/4= 15/32
4/8 A kérdező kommentje:
köszi a válaszokat már értem :)
2010. jan. 12. 17:16
5/8 anonim válasza:
Bocs de most láttam a kérdést a reciprok értékű törtet nem lehet egyszerűsíteni csak az eredményt
6/8 A kérdező kommentje:
de lehet amikor megírtam a témazárót akkor úgy csináltam és kiváló lett (5*)
2010. ápr. 26. 19:16
7/8 anonim válasza:
Én meg azt nem tudom, hogy mi az a reciprok... :'( valaki magyarázza eeeeeeeeeel!
8/8 Oszkár7 válasza:
A reciprok az egy úgymond szabály a tört osztásánál.
Tehát ha úgy birsz osztani hogy a reciprok (ami azt jelenti hogy felcserőldik a nevező) felcserélődik.
2/4 x 2/4 ez reciptrokban 2/4 x 4/2
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!