Valószínűségszámítás feladat segítség?
Sem az 1.válaszból, se a 2.-ból nem érthető a megoldás. A 2. mit írt? Én sem értem.
Először is nem tudjuk, hogy az először kivett golyók milyen színűek. A következő esetek lehetségesek:
pp, pf, fp, ff (A sorrendeket figyelembe véve)
P(először mindkét piros) = 3/7 * 2/6 = 1/7
P(az első kettőből az első piros, a második fehér) = 3/7 * 4/6 = 2/7.
P(az első kettőből az első fehér, a második piros) = 4/7 * 3/6 = 2/7, vagyis ugyanannyi, mint az előző.
P(először mindkét fehér) = 4/7 * 3/6 = 2/7
A fenti szorzások a függetlenség miatt vannak. Ha ezen valószínűségeket összeadjuk, akkor 1/7 + 2/7 + 2/7 + 2/7 = 7/7 = 1, tehát jó a gondolatmenet.
Most veszünk ki ezután kettőt, az eddigi esetek figyelembe vételével.
P(a második kettő piros, ha az első kettő is az volt) = 0(!) * 1/7 = 0, mert akkor már csak egy piros maradt.
P(a második kettő piros, ha az első kettő közül az egyik piros, a másik fehér) = 2/5 * 1/4 * 4/7. Ugyanis P(az első kettőből az első piros, a második fehér) = P(az első kettőből az első fehér, a második piros) = 2/7, tehát lehet egyszerűen a 4/7-del számolni. 2/5 * 1/7 = 2/35.
P(a második kettő piros, ha az első kettő fehér) = 3/5 * 2/4 * 2/7 = 3/35.
Mindegyiknél figyelembe kellett venni, hogy az első kettő után hány piros, és hány fekete maradt a dobozban, továbbá a megint a függetlenséget.
Ezen utóbbi három valószínűséget mé össze is kell adni, tehát a végeredmény: 0 + 2/35 + 3/35 = 1/7.
Második: biztosan jó??? A harmadik válaszoló vagyok.
Sajnos, te csak azt válaszoltad meg, hogy ha kettőt kiveszünk a 7 darabból, akkor annak a valószínűsége, hogy mind a kettő piros, 1/7. EZUTÁN kiveszünk még kettőt. Az más kérdés, hogy jelen esetben a végső valószínűség 1/7. De az EZUTÁN-nal Te már nem foglalkoztál.
(Egyébként a 3C2 jelölést én nem ismertem.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!