Petyaa97 kérdése:

Matematika házi feladat megoldás? Lejebb

Figyelt kérdés

Az alábbi matematika feladat nem akar összejönni.Szinusz,Koszinusz,Tangens ezeket tanuljuk (10.)

Egy 2m hosszú kétágú létra nyílásszöge 40˙: Milyen magasságban állunk a létra tetején?

illetve a másik:

Egy kétágú létra nyílásszöge 65˙18'. Milyen hosszú kötéllel kötötték össze a tetejétől a létrán 1m-nyi távolságból kifeszítve?

Fogalmam sincsen hogyan kezdjek neki. (rajzoltam egy egyenlő szárú háromszöget "megfeleztem" keletkezett egy derékszög és ennyi amit tudtam.)

A válaszokat előre is köszönöm!

#matematika #háromszög #szögfüggvény #tg egyenlő szárú háromszög
2014. márc. 9. 13:40
 1/2 anonim ***** válasza:

Ha megvan a nyílásszög, akkor ki tudod számolni az alapon fekvő szögeket(amelyek ugye egyenlők, mivel egyenlő szárú háromszögről van szó - legyen ez a szög alfa). Behúzod a magasságot(vagy ahogy írod, "megfelezed"), így lesz egy derékszögű háromszöget, melynek egyik befogója az alap fele, a másik befogó a magasság, illetve az átfogó 2m(szövegből kiderül). Szinusz=szöggel szemközti befogó/átfogó, ahol a szög az alapon fekvő szög, szemközti befogó a magasság, átfogó pedig adott. Tehát: sin(alfa)=magasság/2m

Ebből csak a magasság az ismeretlen, ez is a kérdés.

Másik feladat hasonlóképp, próbáld meg!

2014. márc. 9. 14:03
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm a gyors válaszod!
2014. márc. 9. 14:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!