Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Angol! Valaki segítene meg...

Angol! Valaki segítene meg értetni velem a szenvedő szerkezetet?

Figyelt kérdés
2014. febr. 24. 21:05
 1/6 anonim ***** válasza:
2014. febr. 24. 21:20
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

[link]

[link]

[link]

A lényege, hogy a mondat tárgya előre kerül, és ezt magyarázza a mondat többi része.

The author wrote a book in 2013. -> The book was written by the author in 2013.

Az angol szórend úgy épül fel kijelentő, hogy elöl áll az alany, utána az ige, a tárgy és a határozók. A jelzők mindig máshol vannak, amit éppen "minősítesz". :) Itt ez a sorrend megcserélődik, a tárgy előre kerül, utána adott igeidőben lévő létige + az ige harmadik alakja és ezután a többi mondatrész.

Ha valami nem érthető, elnézést kérek, most gondoltam bele először ebbe nyelvtanilag, lehet, hogy ennél pontosabban is el lehet magyarázni. Én úgy tudtam megjegyezni, hogy van egy-két alapmondat, amiket a kezdetekben megtanulsz vagy számodra gyakran használt, például "I was born in 1999." - ez is passzív szerkezet. Elöl a mondat tárgya, én, utána a létige + harmadik alak és a többi mondatrész hátul. Vagy nekem sokszor használt mondatom, a "(One of my favourite books is The Perks of Being a Wallflower) what was written by Sthephen Chbosky". :)

Remélem tudtam segíteni. :)

2014. febr. 24. 21:28
 3/6 anonim ***** válasza:
Elnézést, utána láttam, hogy valaki küldött linket.. Na nem baj. :D
2014. febr. 24. 21:29
 4/6 A kérdező kommentje:
Köszi nagyon sokat segítettetek!
2014. febr. 24. 21:50
 5/6 anonim ***** válasza:
Szívesen! :)
2014. febr. 24. 22:23
 6/6 anonim ***** válasza:

VI. A szenvedő szerkezet

A szenvedő szerkezet elsőre idegenül hangzik, de nagyon hasznos eszköze az egyszerűsítésnek. Az angol sajátságos módja annak kifejezésére, ha a cselekvésen magán van a hangsúly, de abban a mondatban a cselekvőt nem akarjuk, vagy nem tudjuk megnevezni. Csupán azt fejezi ki, hogy valami megtörténik, vagy megtörtént. A magyar nyelv ezt általános alannyal kerüli ki, pld: “az ember mindig jobbat vár,” “azt mondják,…”, “adtak neki egy ajándékot”, “úgy tudjuk”, vagy: “a cselekvőt nem akarjuk, vagy nem tudjuk megnevezni”. Az angol nem cselekvő- hanem cselekvés-orientált nyelv, ezért nem érzi hiányosnak, csúnyának a cselekvő nélküli mondatot.

Szenvedő szerkezetben magának a cselekvésnek a tárgya vagy részese lesz a mondat alanya, szó szerint kb. így: “ajándék volt adva”, “az van mondva”, “jobb van várva”, stb. FONTOS! A cselekvés tárgya, részese az, ami magyarul szigorúan tárgy, illetve részes esetbe kerül. (ti.: a macskát nem “másszák fel” a fára.)

Itt a segédige a ’to be’ megfelelően ragozott alakja lesz, a főige pedig az harmadik szótári alakjába kerül.

(Szerkezetileg nagyon hasonlít a befejezett alakra.)

the song is sung - éneklik a dalt; valaki énekli, énekelni szokta a dalt

a present is given here - itt ajándékot adnak

it is said - azt mondják

I am taught - tanítanak engem (tanárhoz járok)

you are led - vezetnek téged

English is learned - tanulják (tanuljuk) az angolt

the book of the writer is read - olvassák az író könyvét

Amikor arról beszélünk, hogy valami cselekvés / történés éppen folyamatban van, szabályosabb a szenvedő szerkezetet is folyamatos igeidőben használni. A ’to be’ segédige a megfelelően ragozott alakja után a to be (itt mint főige) -ing végű alakja kerül, (úgy mint a folyamatos jelenben a főigék rendesen). Ez ez a to be being összetett szerkezet viselkedik segédigeként a főigéhez képest, ami a harmadik szótári alakjába kerül.

the lunch is being made - éppen készül az ebéd, készítik az ebédet

the present is being given - adják az ajándékot

I am being taught - tanítanak (éppen órát veszek)

the book is being read aloud - felolvassák a könyvet

the milk is being drunk - valaki issza a tejet

Természetesen az összes többi igeidőben is használható a szenvedő szerkezet, ugyanerre a mintára:

the car was driven - vezették az autót (egyszerű múlt)

I have been taught - megtanítottak engem (befejezett jelen)

it will be told - meg fogják mondani (egyszerű jövő)

she was being watched - nézegették (a lányt) (folyamatos múlt)

stb…

Ilyen összetett, több segédigéből álló szerkezet nem ritka az angolban, pld.: Folyamatos befejezett igeidők, vagy jövő idejű, illetve módbeli segédigével bővített alakok. Ilyenkor mindig csak a legelső segédige kaphat személyragot (ha lehet ragozni), továbbá csak ezt a legelső segédigét használjuk kérdő- és tagadó alakok képzésére. (Ez kerül kérdő szórendbe, tagadó alakba.)

is the lunch being made? - készítik az ebédet? készül az ebéd?

is the beef being bought? - a marhahúst veszi meg éppen valaki?

have you been taught? - magtanítottak (téged?)

A mondat többi részében még mindig megjelölhetjük a cselekvés körülményeit határozószókkal. Ez a cselekvőre is vonatkozik, (ami itt a mondat egyik határozószója!) Ez esetben a cselekvőt jelölő határozószó ‘by’ elöljárót kap. (Aki “által” történik a cselekvés.) Ilyenkor a szenvedő szerkezet szórendjével tulajdonképpen azt is jelezzük, hogy a cselekvő (vagy az egyéb határozó) egy fontos új információt hordoz.

the lunch is being made by my mother - anyukám csinálja az ebédet

the buses were made in Hungary - a buszokat Magyarországon csinálták / gyártották

the song is sung by Tina Turner - a dalt Tina Turner énekli

the car was driven by a woman. - az autót egy nő vezette

have you been taught by your teacher? - a tanárod tanított meg?

the Bible is being read aloud by the priest - A Bibliát a pap olvassa fel

are BMW-s driven in America, too? - Amerikában is vezetnek BMW-ket?

2014. febr. 25. 16:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!