1. Valószínűségi változó, melynek várható értéke 5? 2. Olyan R2 (négyzetbeli) -vektor, melynek 0 a determinánsa, de egyik eleme sem 0? Mondjon rá konkrét példát!
3.Olyan esemény két szabályos dobókocka feldobásánál, melynek valószínűsége 5/9-ed.
Sziasztok, a segítségeteket szeretném kérni az alábbi feladatokkal kapcsolatban, ezt vizsgán kaptam az egyetemen és sajnos nem tudtam megcsinálni, de kíváncsi vagyok, hogy mi lehet itt a válasz. Köszönöm a segítséget. Laci
1. Mondjuk 9 oldalú szabályos dobókockán dobott szám várható értéke (1+9)/2 = 5.
2. Determinánsa négyzetes mátrixnak van, nem vektornak.
Mátrixnál mondjuk a csupa 1 elemű 2×2-es mátrix determinánsa 0.
3. Az 5/9 valószínűség az 20/36.
18/36 valószínűségűt könnyű csinálni: a dobott számok paritása különböző (egyik páros, másik páratlan).
Ha ehhez még hozzávesszük, hogy lehet még dupla 1-es vagy dupla 6-os dobás is (az mindkettő csak egyféleképpen lehet), akkor már 20/36.
Másik megoldás: A számok összegével is lehet, de nehezebb kihozni:
összeg=2: 1/36
összeg=3: 2/36
összeg=4: 3/36
összeg=5: 4/36
összeg=6: 5/36
összeg=7: 6/36
2+3+4+5+6 éppen 20, vagyis mondjuk annak, hogy az összeg 3 és 7 között van, annak 20/36 a valószínűsége.
Sziasztok!
Lenne még egy feladat, amire konkrét példát kellene írni. Két R2-beli vektor, melyek generátorrendszert alkotnak.
Köszönöm előre, aki tud segíteni.
L.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!