Hogy kell megoldani az ilyen szörnyűségeket? (matek)
Levezetés, végeredmény... :( Erre van valami taktika?
Köszönöm előre is, ha segít valaki!
Az a taktika, hogy ismerd meg mit jelentenek az egyes hatványok, például:
1) a^(-1) = 1/a
2) a^(-3) = 1/(a^3)
3) a^(2+x) = (a^2)*(a^x)
4) a^(x-4) = (a^x)/(a^4)
Ha ezekkel az alapokkal tisztában vagy, akkor könnyen megoldhatóak a feladatok. Elindítalak mindkét feladatnál, aztán próbáld meg egyedül megcsinálni!
Első feladat:
Vedd észre, hogy a 2/3 és a 3/2 egymásnak reciprokai. Most nézz rá az 1) példámra. Belátható, hogy átírhatod a bal oldali részt hasonlóképp: (2/3)^(-x+1) = (3/2)^(x-1)
Csak annyit csináltam, hogy vettem a 2/3 reciprokát, és a hatványt beszoroztam -1-gyel. Ezáltal a két felírt "forma" ugyanazt az eredményt adja.
Ezt azért volt jó megcsinálni, mert így mindkét oldal alapja 3/2 lett, és mivel tudod hogy az exponenciális függvény monoton, ezért a 3/2-eket "eltüntetheted", és ez marad: x-1 >= 6x-x^2-5
Innen már mennie kell.
Második feladat:
Hasonlóképp. Ha nem akar belebonyolódni, akkor célszerű most az 5/4-et átalakítani 4/5-ös alakra:
(5/4)^2 = (4/5)^(-2)
Innentől pedig ugyanazt csinálod, mint az elsőnél.
Ezért csináltam a feladat előző kiírásához ábrát:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__hazife..
Íme, a másik:
U.i.
Egyáltalán nem szörnyűség egyik feladat sem. Remélem, megoldásaim megváltoztatják a kérdező véleményét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!