X^2+px+36=0 Mennyi a p értéke ha?
x^2+px+36=0
Mennyi a p értéke ha:
a) 2 egybeeső gyöke van
b) 2 különböző gyöke van
nem értem magát a feladatot sem... p = 12 nem?
ird fel a diszkriminánst
a; b^2-4ac=0
b, b^2-4ac>0
És ez miért van így egyébként? Mi erre a magyarázat?
Bocsi, de hiányoztam és most pótolom :/
Mert a diszkrimináns határozza meg hogy egy másodfokú egyenletnek hány megoldása van.
ha D(diszrimináns)=0 akkor egy megoldása van
ha D>0 akor két megoldása van
ha D<0 akkor nincs megoldása.
Mert ha felírod ax^2 + bx + c = 0 és pofozgatod ezt egy kicsit akkor kapod, hogy ennek a megoldásai:
[-b+-sqrt(b^2 - 4ac)]/2a
Ebből diszkriminánsnak nevezik a gyök alatti tényezőt: b^2-4ac, ugyanis ennek vizsgálata sokat elárul a megoldásokról.
Ha ez kisebb nulla, akkor a gyökvonás nem értelmezhető, tehát nincs is megoldása az egyenletnek (illetve hát komplexek a gyökei), ha nulla, akkor a gyökvonás eredménye is 0, tehát kaptuk, hogy -b+0 / 2a, ami pontosan egy megoldás (vagy két egybeeső gyök). Ha nagyobb nulla, akkor viszont egyértelműen létezik a gyöke, legyen D és a megoldások: [-b+-D]/2a, ami mivel D nem nulla, ezért két egyértelműen különböző szám/gyök.
p=12 akkor lenne igaz, hogy ha ez egy kifejezés teljes négyzete lenne, de ez nem feltétlenül igaz. Lehet akár (x+7)^2 - 13 vagy x^2 + 36.
"Bocsi, de hiányoztam és most pótolom "
Mások már hét közben pótolták:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__hazife..
Lécci írd le te hogyan oldanád le, vagyis levezetnéd?
Köszi!
Le lett írva már:
b^2 - 4ac-t kell vizsgálni. (feltéve, hogy ax^2 + bx + c alakban felírva)
itt: a = 1, b = p, c=36
b^2 - 4ac = 0
p^2 - 144 = 0
p^2 = 144
|p| = 12
Mivel itt pozitív p főegyütthatója, ezért (-12,12)-n kívűl pozitív a diszkrimináns, p=-12 vagy 12 esetén 0.
A gyöke amúgy p=12 esetén:
x^2 + 12x + 36 = (x+6)^2 -> -6
A gyöke p=-12 esetén:
x^2 - 12x + 36 = (x-6)^2 -> 6
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!