József Attila vagy Horger Antal "tett le többet az asztalra"?
Szerintem ez egyértelmü.
Nézd... Horger tanított, szuper. Ismersz valakit, akit ez olyan nagyon meghatott? Én nem. Talán az anyukáját.
Ezzel szemben József Attilna, mint ahogy meg is mondta, "az egész népét tanította nem középiskolás fokon".
Én pl miatta szerettem meg a költészetet, ha azt mondjuk, hogy József Attila, rögtön eszünkbe jut, hogy Mama, Tiszta szívvel, Születésnapomra, De szeretnék gazdag lenni...
Ha azt mondják, hogy Horger Antal, az jut eszembe, hogy az vágta ki József Attilát a suliból. Szóval pozitív nem, az tuti.
Ja és ha a tanítósdiról van szó...
Sokkal szívesebben lettem volna József Attila diákja, mint Horgeré.
Jozsef Attila folozofiai esszeket is irt, Heideggert nem ismerve, de megis hasonlo szinten es temaban. Muveszet, metafizika, stb. En azt hiszem, hogy a filozofia azert van akkora dolog, mint a nyelveszet.
Horger lehet hogy tarsadalmilag elfogadottabb es tobbet tett le ugymond, de ez a tarsadalom hibaja, hogy meg kell felelni, kulonben kivet teged. Erre az elidegenedesre erzekenynek kell azert lenni, amit Jozsef Attila muveszi erovel probalt kifejezni. Van akinek megy, van aki kuzd vele. Ne degradaljuk ezt a kuzdelmet, szerintem.
Nincs értelme összehasonlítani a két embert.
Az első válaszadó megmutatta, hogyan gondolkodik a "jómunkásember" nevezhetném átlagembernek is. Horger Antal is hasonló beállítottságú volt. Horger többször elvált. Volt, hogy rálőtt a felesége amiből per keletkezett. Felvetődött, hogy homoszexuális volt akit József Attila visszautasított, de erre nincs bizonyíték és senkit nem érdekel az első válaszolóhoz hasonlóakon kívül.
Politikai nézetkülönbségeik is lehettek.
Mint nyelvész értékelhető Horger munkássága, de mivel szűk látókörű volt ha mégis csupán egy vers miatt hozta meg döntését semmilyen tanári, pedagógusi tevékenységre nem volt alkalmas.
József Attila zseni volt, Horger Antal pedig nyelvész.
A magánéletük összehasonlítása fölösleges, egyik emberé sem volt példaértékű különböző okokra visszavezethetően, de József Attila hatása lényegesen nagyobb a magyarság, a kultúra szempontjából.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!