Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Tizedikes matek, Viéte féle...

Tizedikes matek, Viéte féle formulák. Valaki segítene?

Figyelt kérdés
Szóval. Beteg voltam, most pedig a tanár beteg és hétfőn dolgozatot írunk ezekből és egyik osztálytársam se tudta elmagyarázni. A feladat: -2x2+6x-4=0. (az x utáni kettes négyzetszám, vagyis x a négyzeten) És a kérdés: mennyi x1 négyzetéből x2 négyzet? (itt az x-eknél az 1 és a 2 alsó indexben van) addig eljutottam, hogy az a= -2, b=6 és c=-4, valamint hogy az x1 négyzetéből x2 négyzete az egy nevezetes szorzat: (x1+x2)(x1-x2). De innen hogyan tovább? :S Mivel nem voltam míg ezt vettük, ezért ha lehet, akkor kérnék egy részletes magyarázatot is. Köszönöm :)
2009. nov. 12. 21:49
 1/10 anonim ***** válasza:

Behelyettesíted a másodfokú egyenlet megoldóképletébe:

majd amikor kijön az X1 és X2-re a megoldás, akkor négyzetre emeled őket.

2009. nov. 12. 22:01
 2/10 anonim válasza:
kinyitod a könyved az anyagnál és ottvan a megoldoképlet, ezt most nemtudom ide leírni. azt megkell tanulnod és a fél anyagot tudod
2009. nov. 12. 22:15
 3/10 A kérdező kommentje:
Nincs benne a könyvben, csak az, hogy hogy kell kiszámolni, hogy mennyi x1 négyzet + x2 négyzet.
2009. nov. 12. 22:17
 4/10 A kérdező kommentje:
Azt elfelejtettem leírni, hogy úgy nem lehet kiszámolni, ahogy az első írta, mert az nem ér pontot a dolgozatban. Ehhez is van valami képlet, amit nemtudok.
2009. nov. 12. 22:19
 5/10 anonim ***** válasza:

x1 + x2 = -b/a

x1 x x2 = c/a

ennyit tudok :P mi ma írtunk másodfokú egyenletekből =I

2009. nov. 12. 22:26
 6/10 A kérdező kommentje:
igen, ez még nekem is megy... :D de azért köszönöm :) nem irigyellek :S
2009. nov. 12. 22:38
 7/10 anonim ***** válasza:
3%
Teljesen egyszerű a gondod és néhány elég lett volna a megértéshez, csakhogy ilyen kérdést nem este 10-kor kell feltenni, hanem délután 4-kor!
2009. nov. 13. 08:45
 8/10 anonim ***** válasza:

szétkapod a megoldóképletet:

A=-b/2a

B=gyök(b^2-4ac)/2a

x1=A+B

x2=A-B

(x1+x2)(x1-x2)

(A+B+A-B)(A+B-A+B)

egyszerűsítve:

A^2*B^2

ennyi.

2009. nov. 13. 20:40
 9/10 anonim válasza:
0%
nyisd ki a könyvet! cak ínak valamit róla!
2009. nov. 14. 13:11
 10/10 A kérdező kommentje:

20:40es válaszoló: köszönöm :) igyekszem helyesen alkalmazni majd.

utolsónak: mint már mondtam, nem írnak róla a tankönyvben! ha százszor elolvasom az anyagrészt, akkor sem lesz benne!

8:45: igazán sajnálom és tényleg, én kérek elnézést, hogy csak háromnegyed tízkor jutott el addig, hogy bekapcsolom a gépet. tényleg, bocsánat. nehogy már te mondd meg, hogy mikor tegyek fel kérdést és mikor ne! ki vagy te??...

2009. nov. 15. 21:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!