Irodalmi szöveg értelmezése?
Magyarórán azt a feladatot kaptuk, hogy értelmezzük bő 1,5 oldalban a következő mondatot: "Szánkon tarka hazugság, mind a valóra hasonlít,
tudjuk zengeni mégis a színigazat, ha akarjuk."
Ez az idézet Hésziodosz művéből való, és nekem nem mond sokat. Azt értem, hogy az irodalmi kitaláltságra, a fikcionalitásra utal, de nem tudom egyszerűen elkezdeni, nem tudok nekiállni. Tudnátok segíteni?
Hogy általánosságban sokszor csak a "fél igazságot" mondunk, vagy burkoltan beszélünk.
Mert nem akarunk kitűnni az átlagból vagy mert félünk
De vannak helyzetek, amikor muszáj a színtiszta igazságot
elmondanunk. Pl. amikor közvetlenebbül érint minket valami, vagy valami múlik azon, hogy hogyan adunk elő valamit.
A hétköznapokban nem "ásunk le" mindig mindennek a legmélyére. Sokszor mondunk meggondolatlanul (átgondolatlanul) is dolgokat. Szóval nem lehetünk mindig "filozófusok". Ezzel szemben egy valamirevaló
író akkor szokott leírni valamit,mikor már kiforrott benne, hogy pontosan mit akar vagy legalábbis mi a célja az adott mű megírásával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!