Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » S O S! Ti milyen mesét tudnáto...

S O S! Ti milyen mesét tudnátok írni ez alapján a vers alapján? Hogy kezdenétek bele?

Figyelt kérdés

Ha a világ rigó lenne,

kötényemben ő fütyülne,

éjjel-nappal szépen szólna,

ha a világ rigó volna.

De ha a világ rigó lenne,

be se férne kötényembe,

kötényem is honnan volna,

ha egész világ rigó volna.

2013. okt. 14. 01:03
 1/5 anonim ***** válasza:

Szerintem a rigó valami nagy pozitívumot jelent a versben. Ezáltal én úgy értelmezném, hogy ha minden olyan könnyű volna, mindenünk meglenne, de hát akkor hogyan is értékelnénk mindezt, ha olyan könnyű volna.

Hát sajnálom a kicsit primitív megfogalmazást, nehéz ezt leírni máshogyan.

Ha mesét akarsz belőle csinálni, szerintem a tanulság, hogy ha minden az ölünkbe hull nem értékeljük, lenne a mesében is a tanulság.

Valami olyasmi történet kell, amiben a szereplő vágyik valamire, és meg is kapja, de mivel nem megszerezte, nem okoz neki akkora örömet.

2013. okt. 14. 01:54
 2/5 anonim ***** válasza:
Eccer vót, hó nem vót, vót eccer egy rigó!...
2013. okt. 14. 05:19
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Szia !

Igen, az első válaszolóval tökéletesen egyetértek.

Kezd így:

Egyszer volt, hol nem volt, még az óperenciás tengeren is túl, élt egy szegénylegény a szüleivel.

Nagyon kicsi házban laktak, kicsinyke földjükön gazdálkodtak, épphogy megtermett valami a kertben ebédre valónak.

Egy-két tyúkocska kapirgált csak az udvaron, egy sovány tehénke legelészett a kert melletti gyepen.

Alig adott valami tejet, nem tudtak egyebet enni adni neki, csak amit a jószág megtalált a legelőn.

Szomorú szemű kutyájuk is csak fejét lógatva hevert az árnyékban.

Megunta ezt a szegénységet a fiú, és nagy elhatározásra jutott.

Édesanyjával hamuba sült pogácsát készíttetett kutyáját maga mellé szólította és elindult vándorútra.

Ahogy ment, mendegélt egy hatalmas, fényes városba érkezett.

legelőször az tűnt fel a legénynek, hogy a fák ágain mindenütt rigók ültek, ezer meg ezer rigó, és csak fütyültek énekeltek, ahogy csak a torkukon kifért.

Csodálkozva nézett körül a szegény fiú, mi lehet a titka ennek a városnak, egyetlen embert sem látott, senkit, semmit mást, csak a szépen szóló rigókat, akiknek szomorú éneke betöltötte az eget és a földet.

Ahogy a fiú a városban egyre beljebb és beljebb haladt, a rigók mind utána eredtek, vállára szálltak és követték őt.

A szegénylegény egy csodaszép várhoz érkezett, mivel senki sem állta útját, bement a kapun és a lovagteremhez ért.

Itt a terem közepén aranyozott trónszék állt, de sem a szobákban, sem a kastély kertjében nem volt senki.

Ahogy a magas toronyba is felment, az egyik szobában búsan sírdogáló leányt vett észre. A rigók szinte ide vezették a fiút, maga sem tudta, miért.

A leány elmondta a legénynek, hogy egy hatalmas, félelmetes sárkány érkezett a városba, felfalt mindent és mindenkit, aki az útjába állt, csak a rigók maradtak életben, akik messzire repültek a sárkány tüzet okádó szája elől. Csak akkor tértek vissza, amikor elment.

Ekkor találták meg a szép királylányt, aki a magas toronyszobában megmenekült a sárkány elől, hiszen az, nagy, nehéz teste miatt nem tudott felmenni oda.

A szegénylegény megöli a sárkányt, a városból elmenekült emberek visszatérnek, kikiáltják őt királyuknak, elnyeri a királylány kezét is, a gazdagságot, a rigók csak neki énekelnek, de visszavágyik a falujába, szegény szülei házába, és csak néhány rigóval és hű kutyájával visszatér oda.

2013. okt. 14. 21:04
 4/5 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen a válaszokat, de megoldottam, én egy elég kis primitív mesét kreáltam belőle, gondoltam ha mese akkor nem szövök bele semmi ilyesmit, hogy mi mit jelképez, egyszerűen csak egy rigóról szól xd de kidrerült hogy nem is másnapra kellett hanem mára, így volt időm :D
2013. okt. 15. 21:48
 5/5 anonim ***** válasza:
Annak örülök a legjobban, hogy végül is Magad oldottad meg a feladatot, ez derék dolog ! Szia !
2013. okt. 16. 15:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!