Segíteni fizikából? (Munka)
Pont hiányoztam, ezért egyáltalán nem értem a feladatokat. Valaki el tudná ezeket magyarázni és segítene kiszámolni?
1, Egy puskagolyó tömege 50g, sebessége a kilövés pillanatában 700/s. Mekkora a lövedék mozgási energiája? Mekkora az átlagos gyorsítóerő, ha a puskacső hossza 80 cm?
2, Számítsuk ki azt a munkát, amelyet egy emelődaru 1200 kg tömegű súly 10 m magasra emelése közben végez!
3, Egy kavicsot v=15 m/s kezdősebességgel dobtak fel függőleges irányban. Milyen magasan lesz a kavics abban a pillanatban, amikor mozgási energiája egyenlő a helyzeti energiával?
4, Egy 4000 N/m állandójú rugót 350 N nagyságú erővel nyomtak össze. Mennyivel lett rövidebb a rugó? Mennyi munkát végeztek a rugón?
5, Egy fiú megmérte, hogy maximum 600N erővel képes megnyújtani egy expandert. Mekkora munkát végzett a fiú, ha az expander rugóállandója 4000 N/m?
6, Egy 30 kg tömegű test 20 m magasságból szabadon esett. Számítsuk ki a test mozgási energiáját és sebességét, amikor a test 10 m magasan van.
7, Számítsuk ki azt a munkát, amelyet a súlyemelő a 170 kg tömegű súly 2,2m magasra emelése közben végez!
8, Egy 800 kg tömegű versenyautó álló helyzetből 450m hosszú úton gyorsult fel 180 km/h sebességre. Mekkora lett a mozgási energiája? Mekkora volt a gyorsítóerő?
Ha tudtok nekem segíteni, előre is köszönöm!
első: Mozgási enrgiája a kilövés pillanatában: A képlet: 0,5m*v^2, ahol a m a tömeg (kilogrammban), v pedig a sebesség m/s-ban.
Átlagos gyorsító erőre én felírnék egy két ismeretlenes egyenletrendszert.
a=s/2*t^2
v=at
innen kiszámolnám, majd F=ma
4. Erre is vannak mindenféle képletek.
F=D*x, ahol F az erő, D a rugóállandó, és x a megnyúlás. Át kell rendezni. Utána W=F*s, ahol W a munka, F az erő, és s az út. Mindent ismerünk.
ötös ugyanez.
Másodiknál az erő 1200N, a magasság 10 m, W=F*s.
5. F=D*x. innen megvan x, W=F*s, ahol F 600N, s pedig az előbb kiszámolt x.
6. s=0,5*a*t^2, innen kiszámoljuk t-t, mert s=10m, a=10.
v=a*t, ahol a=10, t pedig az előbb kiszámolt idő. E=0,5m*v^2, ahol m a tömeg, v pedig az előbb kiszámolt sebesség.
7. F=1700N, s=2,2m, W=F*s
8. két ismeretlenes egyenlet rendszer. s=0,5a*t^2, ahol s=450m, a és t ismeretlen. v=a*t, ahol v= 180 km/h,a másik kettő ismereten. F=m*a, ahol m= 800kg, a-t az előbb kiszámoltuk, így meglesz a gyorsító erő. E=0,5m*v^2, ahol m=800kg, v=180km/h.
Km/h-t átt kell váltani m/s-ba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!