Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Segíteni fizikából? (Munka)

Segíteni fizikából? (Munka)

Figyelt kérdés

Pont hiányoztam, ezért egyáltalán nem értem a feladatokat. Valaki el tudná ezeket magyarázni és segítene kiszámolni?

1, Egy puskagolyó tömege 50g, sebessége a kilövés pillanatában 700/s. Mekkora a lövedék mozgási energiája? Mekkora az átlagos gyorsítóerő, ha a puskacső hossza 80 cm?

2, Számítsuk ki azt a munkát, amelyet egy emelődaru 1200 kg tömegű súly 10 m magasra emelése közben végez!

3, Egy kavicsot v=15 m/s kezdősebességgel dobtak fel függőleges irányban. Milyen magasan lesz a kavics abban a pillanatban, amikor mozgási energiája egyenlő a helyzeti energiával?

4, Egy 4000 N/m állandójú rugót 350 N nagyságú erővel nyomtak össze. Mennyivel lett rövidebb a rugó? Mennyi munkát végeztek a rugón?

5, Egy fiú megmérte, hogy maximum 600N erővel képes megnyújtani egy expandert. Mekkora munkát végzett a fiú, ha az expander rugóállandója 4000 N/m?

6, Egy 30 kg tömegű test 20 m magasságból szabadon esett. Számítsuk ki a test mozgási energiáját és sebességét, amikor a test 10 m magasan van.

7, Számítsuk ki azt a munkát, amelyet a súlyemelő a 170 kg tömegű súly 2,2m magasra emelése közben végez!

8, Egy 800 kg tömegű versenyautó álló helyzetből 450m hosszú úton gyorsult fel 180 km/h sebességre. Mekkora lett a mozgási energiája? Mekkora volt a gyorsítóerő?

Ha tudtok nekem segíteni, előre is köszönöm!

2013. szept. 28. 19:37
 1/7 anonim ***** válasza:

első: Mozgási enrgiája a kilövés pillanatában: A képlet: 0,5m*v^2, ahol a m a tömeg (kilogrammban), v pedig a sebesség m/s-ban.

Átlagos gyorsító erőre én felírnék egy két ismeretlenes egyenletrendszert.

a=s/2*t^2

v=at

innen kiszámolnám, majd F=ma

2013. szept. 28. 23:26
 2/7 anonim ***** válasza:

4. Erre is vannak mindenféle képletek.

F=D*x, ahol F az erő, D a rugóállandó, és x a megnyúlás. Át kell rendezni. Utána W=F*s, ahol W a munka, F az erő, és s az út. Mindent ismerünk.

ötös ugyanez.

2013. szept. 29. 00:17
 3/7 anonim ***** válasza:
Tiszta hülye vagyok, az elsőben az első egyenlet s=a/2*t^2 :), bocs.
2013. szept. 29. 00:18
 4/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi válaszokat, aki tud még segíteni, kérem tegye meg! :)
2013. szept. 29. 10:35
 5/7 anonim ***** válasza:
A többi feladat ugyanez.
2013. szept. 29. 11:55
 6/7 anonim ***** válasza:

Másodiknál az erő 1200N, a magasság 10 m, W=F*s.

5. F=D*x. innen megvan x, W=F*s, ahol F 600N, s pedig az előbb kiszámolt x.

6. s=0,5*a*t^2, innen kiszámoljuk t-t, mert s=10m, a=10.

v=a*t, ahol a=10, t pedig az előbb kiszámolt idő. E=0,5m*v^2, ahol m a tömeg, v pedig az előbb kiszámolt sebesség.

7. F=1700N, s=2,2m, W=F*s

8. két ismeretlenes egyenlet rendszer. s=0,5a*t^2, ahol s=450m, a és t ismeretlen. v=a*t, ahol v= 180 km/h,a másik kettő ismereten. F=m*a, ahol m= 800kg, a-t az előbb kiszámoltuk, így meglesz a gyorsító erő. E=0,5m*v^2, ahol m=800kg, v=180km/h.

Km/h-t átt kell váltani m/s-ba.

2013. szept. 29. 12:24
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen :)
2013. szept. 29. 20:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!