Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Ezt a matekpéldát olvastam a...

Ezt a matekpéldát olvastam a Wikipedián, de nem tudom elképzelni. Segítenél?

Figyelt kérdés

5 − (−2) = 5 + 2 = 7

(ha van 5 Ft nettód, és 2 Ft adósságodtól megszabadulsz, akkor a nettód 7 Ft lesz.)

Az életben ez így néz ki: Van 5 Ft-om és tartozom vkinek kettővel, akkor a kiegyenlítés után 3 Ft marad nálam. De ha azt mondja, hogy mégsem kell kifizetnem azt a 2Ft tartozást, akkor megmarad az 5Ft-om, de nem lesz 7, hanem örülök, hogy megmarad az 5 !! Az csak akkor lenne 7, ha ő tartozna nekem 2-vel (tehát +2 )

2013. júl. 7. 19:15
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:

Ez a szorzásra vonatkozik,de a paradoxon fennáll az itt felvázolt problémára is.

"Az indiai Brahmagupta az Kr.e. 7. században azt állította , hogy:

„pozitív számot szorozva egy pozitív számmal pozitív számot kapunk, és negatívat negatívval szorozva szintén pozitív számot”[1]

Ezt a kijelentést vitatta Lazare Carnot a 19. században. Tudni akarta, hogyan lehet egy szám négyzete nagyobb, mint egy nála nagyobb szám négyzete. Más szóval, például a -3 négyzete nagyobb mint a 2 négyzete, holott a -3 kisebb a 2-nél. Ezzel a paradoxonnal egy évszázadon át nem tudtak mit kezdeni olyan nagyszerű matematikusok, mint például Euler vagy Laplace, és Cauchy sem tudott teljes választ adni a kérdésre."

Jesszusom! Míívaaan?! A gyerek felmegy óvodából és az alap műveletek között olyanokat kell tanulnia amin ilyen szintű tudósok sem tudtak kipörögni?

Alap gondom: A nulla testesíti meg a tökéletes ürességet.

Az adósság szimbolizálására nyilván helytálló a negatív számokat használni.De...!!

A nem létezőnél is kevesebbet (bennem ez eleve ellentmondás...)akárhogyan is szorzunk, vagy vonunk ki nem lesz anyag.

A helyzet változatlan, még mindig szeretném megérteni...

2013. júl. 8. 16:31
 12/18 anonim ***** válasza:
Newton törvényeit sem ismerték olyan kiváló fizikusok, mint Arisztotelész vagy akár Galilei. Aztán mégis tanítják az iskolában. Történelmietlen a felvetésed.
2013. júl. 8. 16:45
 13/18 A kérdező kommentje:
Khm...olvasd el még egyszer azt amit bemásoltam és figyelj a kronológiai sorrendre.
2013. júl. 8. 17:32
 14/18 bongolo ***** válasza:

Az eredeti problémádnak meg ennek a szorzásosnak is ugyanaz a magyarázata. A #5 válaszban kaosmagier jól magyarázza: netto 5 forint azt jelenti, hogy van bruttó 7 forintod, de ebből 2 forintot még meg kellene adni, szóval az olyan, mintha nem is lenne. Ha viszont elveszíted a 2 Ft adósságot (mert akinek tartozol, elengedi), akkor az olyan, mintha kapnál 2 forintot, így már nettó 7 forintod lesz.

Egy elvileg bonyolultabb feladatot könnyebb megérteni:

(-5) − (−2) = (−5) + 2 = (−3)

Van eredetileg 5 forint tartozásod. Ebből elveszítesz 2 forint tartozást (mert elengedi, akinek tartozol), akkor valójában kapsz 2 forintot, így már csak 3 forint tartozásod maradt.

Ez attól egyszerűbb, mert nem kell kavarni a bruttó-nettó dolgokkal.

A szorzás:

Ha −3-mal szorzod a −2-t, az olyan, hogy háromszor veszíted el a 2 forint adósságot. Ami olyan, mintha kapnál 3·2 forintot.

---

Az oviból nem rögtön ilyeneket kap a gyerek a képébe. Jóval később jönnek a negatív számok, talán ötödikben. Szerintem a gyerekek többsége nem akar belegondolni így, ahogy most te belegondolsz, ezért nem is okoz nekik gondot, hogy negatívakkal számoljanak. Aki belegondol, annak okozhat gondot :)

2013. júl. 8. 18:30
 15/18 A kérdező kommentje:

Szerintem én nem ezen a bolygón születtem :)

De biztos bennem van a baj...

Az utolsó példádat elképzelem:

Van 2Ft tartozásom, tehát:

"egyenleg"= -2

A barátom azt mondja, hogy eltörli az adósságom,tehát (Ez a háromból az első alkalom, tehát: -1 ):

"egyenleg"= 0

Utána visszajön, és ezt megismétli (-2), tehát:

e=2

Harmadik alkalommal is megismétli, (-3):

e=4

Ha -2Ft-om van és ,ahogyan te fogalmaztál kapok 3x2 Ft-ot, akkor az 4.

(Tényleg nem kötekedésből csinálom ezt...köszi a megértést)

2013. júl. 8. 19:34
 16/18 BKRS ***** válasza:

Pontosan úgy van ahogy írod. Aközött,hogy 2Ft-tal tartoznak neked és hogy te tartozol 2 Ft-tal 4 Ft a különbség:

(5-(-2)) - (5-2) = 4

Vagyis 2-szer kell kapj 2 Ft-ot ahhoz, hogy a 2 Ft tartozásból legyen 2 Ft többleted.

Hasonlóan fogós kérdés, hogy ha Pistinek és Katinak ugyanannyi almája van akkor mennyivel lesz Katinak több almája mint Pistinek, ha Pisti ad neki kettőt?

Na itt egyrészt Pistitől elvettek két almát és Katinak adták,

de ezt úgy is lehet nézni, hogy Katitól elvettek -2 almát és Pistinek adták.

A különbség mindenesetre 4 lesz.

2013. júl. 8. 21:15
 17/18 bongolo ***** válasza:

"Ha -2Ft-om van és ,ahogyan te fogalmaztál kapok 3x2 Ft-ot, akkor az 4."

Ez igaz, de ha meg akarod érteni, akkor olyan adatokkal érdemes dolgozni, amiknek van értelmes olvasata. Vagyis ennél mondjuk azzal, hogy kezdetben tartozol 4 embernek 2-2 forinttal, vagyis van neked 8 forint tartozásod, ami -8 forint. Ha 3 ember elengedi a tartozásodat, akkor már csak 2 forint tartozásod maradt.

Matekosan:

- tartozás: negatív szám

- elveszítesz belőle valamit: ki kell vonni, amit elveszítesz

- háromszor veszíted el: 3-szor kell kivonni

- tartozást veszítesz el: negatív számot kell kivonni háromszor

−8−3·(−2) = -8 + 3·2 = −2

Most jön az általánosítás: Ezek szerint ha negatív számmal szorzunk negatív számot, akkor az ugyanaz, mintha az abszolút értékeiket szoroznánk össze. Ha −8 van előtte, akkor tudok értelmet adni a matek példának, ha −2, akkor nehezebben, de csináljuk mind a két esetben ugyanúgy, mert csak annak van értelme. Vagyis ez is így kell működjön:

−2−3·(−2) = −2+3·2 = +4

sőt:

+5−3·(−2) = +5+3·2 = +11

stb.

2013. júl. 9. 10:42
 18/18 BKRS ***** válasza:

Amikor van 5 almád akkor mindíg van mellette még 0 alma is ami egy +1 almából és egy -1 almból áll.

Persze addig nem fogsz tudni a +1 almába beleharapni, amíg a -1 alma közömbösíti. Először azt a -1 almát oda kell adnod valakinek, vagyis ki kell vonnod -1 almát az alma készletedből, hogy megmaradjon a +1 almád és 6 almád legyen.

2013. júl. 9. 14:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!