Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Ezt a matekpéldát olvastam a...

Ezt a matekpéldát olvastam a Wikipedián, de nem tudom elképzelni. Segítenél?

Figyelt kérdés

5 − (−2) = 5 + 2 = 7

(ha van 5 Ft nettód, és 2 Ft adósságodtól megszabadulsz, akkor a nettód 7 Ft lesz.)

Az életben ez így néz ki: Van 5 Ft-om és tartozom vkinek kettővel, akkor a kiegyenlítés után 3 Ft marad nálam. De ha azt mondja, hogy mégsem kell kifizetnem azt a 2Ft tartozást, akkor megmarad az 5Ft-om, de nem lesz 7, hanem örülök, hogy megmarad az 5 !! Az csak akkor lenne 7, ha ő tartozna nekem 2-vel (tehát +2 )

2013. júl. 7. 19:15
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
Ha a 2 forint adósságtól megszabadulsz, akkor nem kivonod az adósságot, hanem hozzáadod a meglévőhöz, nem?
2013. júl. 7. 19:24
 2/18 anonim ***** válasza:
Melyik cikk?
2013. júl. 7. 19:55
 3/18 A kérdező kommentje:

Sajnos nem értem. Csak a hétköznapi dolgokból tudok kiindulni.

Ha 5 Ft-om van és (ahogy te fogalmaztál "megszabadulok" a 2forintos tartozásomtól, tehát még sem kell kifizetnem), attól még nem lesz több pénz a zsebembe, csak akkor ha vki. tesz oda.

Pl. ha van 100 000Ft-om egy hónapra és ebből valamire 30 000Ft-ot szánok akkor hó végére 70 000Ft marad. De ha mégsem költöm el azt a 30 000Ft-ot, attól még nem lesz 130 000 Ft-om.

Valamit biztos félreértek ennek a szabálynak a kapcsán...

2013. júl. 7. 20:02
 4/18 anonim ***** válasza:

Az a gond, hogy az egyik valós életből vett példádban sem "ábrázolod" azt, hogy két negatív előjelből pozitív lesz. Ez olyan mint a kétszeres tagadás. "Nem mondom azt, hogy nem megyek el a boltba" -> "Elmegyek a boltba"

Ha azt mondod, hogy 5 Ft-ból elvonsz 2 Ft-ot, az csak 5-2 lenne és nem 5-(-2).

2013. júl. 7. 20:37
 5/18 anonim ***** válasza:

Ez nem matematika a kérdése, hanem inkább a közgazdaság.

Alapjáraton a példában 7Ft-od van, de "igazából" csak 5Ft-d van (ezt hívja "nettónak"), mert ebből 2Ft-t az adóság, amit nem használhatsz fel szabadon. Viszont ha ezt az adóságot eltörlik, akkor a 2Ft-t is szabadon felhasználhatsz, tehát így már nettó 7Ft-d lesz.

Tehát nem több pénzed lesz, az végig 7Ft, csak 5Ft nettó + 2Ft adóság rendezésre "elkülönített" helyett 7Ft nettód lesz.

A szakszavakat nem ismerem, így elnézést, hogy talán kicsit furcsa a megfogalmazás, de talán jobb is számodra, ha így magyarázzák el.

2013. júl. 7. 20:46
 6/18 mattan ***** válasza:

5 − (−2) = 5 + 2 = 7

Ne pénzbe gondolkozzunk. Elindulsz az ajtótól(háttal vagy neki). 5 lépés messze vagy (-2)-nél a mínusz azt jelenti, hogy fordulj meg, ezután 5- ban a mínusz, hogy lépj hátra kettőt. Az a kérdés milyen messze leszel az ajtótól. 7 lépés távolságra.

Összefoglalva, az ajtótól háttal elindulsz 5 lépést, majd megfordulva hátralépsz 2-őt, ekkor 7 lépés messze leszel az ajtótól.

A negatív számok esetén meg kell fordulni, a pozitívak esetén ugyanabba az irányba kell menni amerre éppen nézel. Kivonás esetén hátra kell lépni összeadás esetén előre.

2013. júl. 8. 08:49
 7/18 A kérdező kommentje:

Köszönöm, így már könnyebb elképzelnem.

Bár elfogadni még mindig nehéz.

Meglepődtem, hogy az ilyen előjel megfordulásos témákat még a 18. századik sem igazán értették még az életvitel szerűen matematikával foglalkozók sem, mert úgy gondolkodtak,mint én. Ez kicsit megnyugtató az egómnak :P .

2013. júl. 8. 10:01
 8/18 anonim ***** válasza:
Rossz az egyenlet szöveges interpretációja. Az 5-(-2) nem azt jelenti, hogy elengedik a tartozásodat, mert azt az 5-0*(-2) fejezné ki, vagyis egyszerűen megmaradna az 5 Ft-od. Azt jelenti, hogy ahelyett, hogy te tartoznál, más adja meg azt a 2 Ft-ot, amivel neked tartozik. A tartozás mínusz egyszerese az, hogy neked tartoznak, és ezt adod hozzá az 5-höz. Így kijön a 7 Ft.
2013. júl. 8. 11:30
 9/18 anonim ***** válasza:

Kérdező! tegnap 20:02

"Pl. ha van 100 000Ft-om egy hónapra és ebből valamire 30 000Ft-ot szánok akkor hó végére 70 000Ft marad. De ha mégsem költöm el azt a 30 000Ft-ot, attól még nem lesz 130 000 Ft-om."

Ennek a matematikai interpretációja:

70.000 - (-30.000) = 100.000

(Amikor 100 ezred van, amiől 30 ezer már valamire elvan költve, akkor a tényleges vagyonod, ami fölött rendelkezel, már csak 70 ezer. Ha megszűntetsz a egy 30 ezres biztosnak hitt kiadást, akkor a rendelkezésedre álló pénz már 100 ezer).

2013. júl. 8. 12:59
 10/18 BKRS ***** válasza:

1. eset: van 5 Ft-od, és 2 Ft tartozásod, marad 3 Ft

2. Eset: van 5 Ft-od és 2 Ft tartozásod, de a számlát széttépik 5 -2+2= 5 Ft marad.

3. Eset: van 5 Ft-od és 2 Ft tartozásod, A 2 Ft tartozásról kiderül, hogy nem te tartozol vele, hanem neked tartoznak: 5-(-2) = 7Ft

2013. júl. 8. 14:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!