Ezt a matekpéldát olvastam a Wikipedián, de nem tudom elképzelni. Segítenél?
5 − (−2) = 5 + 2 = 7
(ha van 5 Ft nettód, és 2 Ft adósságodtól megszabadulsz, akkor a nettód 7 Ft lesz.)
Az életben ez így néz ki: Van 5 Ft-om és tartozom vkinek kettővel, akkor a kiegyenlítés után 3 Ft marad nálam. De ha azt mondja, hogy mégsem kell kifizetnem azt a 2Ft tartozást, akkor megmarad az 5Ft-om, de nem lesz 7, hanem örülök, hogy megmarad az 5 !! Az csak akkor lenne 7, ha ő tartozna nekem 2-vel (tehát +2 )
Sajnos nem értem. Csak a hétköznapi dolgokból tudok kiindulni.
Ha 5 Ft-om van és (ahogy te fogalmaztál "megszabadulok" a 2forintos tartozásomtól, tehát még sem kell kifizetnem), attól még nem lesz több pénz a zsebembe, csak akkor ha vki. tesz oda.
Pl. ha van 100 000Ft-om egy hónapra és ebből valamire 30 000Ft-ot szánok akkor hó végére 70 000Ft marad. De ha mégsem költöm el azt a 30 000Ft-ot, attól még nem lesz 130 000 Ft-om.
Valamit biztos félreértek ennek a szabálynak a kapcsán...
Az a gond, hogy az egyik valós életből vett példádban sem "ábrázolod" azt, hogy két negatív előjelből pozitív lesz. Ez olyan mint a kétszeres tagadás. "Nem mondom azt, hogy nem megyek el a boltba" -> "Elmegyek a boltba"
Ha azt mondod, hogy 5 Ft-ból elvonsz 2 Ft-ot, az csak 5-2 lenne és nem 5-(-2).
Ez nem matematika a kérdése, hanem inkább a közgazdaság.
Alapjáraton a példában 7Ft-od van, de "igazából" csak 5Ft-d van (ezt hívja "nettónak"), mert ebből 2Ft-t az adóság, amit nem használhatsz fel szabadon. Viszont ha ezt az adóságot eltörlik, akkor a 2Ft-t is szabadon felhasználhatsz, tehát így már nettó 7Ft-d lesz.
Tehát nem több pénzed lesz, az végig 7Ft, csak 5Ft nettó + 2Ft adóság rendezésre "elkülönített" helyett 7Ft nettód lesz.
A szakszavakat nem ismerem, így elnézést, hogy talán kicsit furcsa a megfogalmazás, de talán jobb is számodra, ha így magyarázzák el.
5 − (−2) = 5 + 2 = 7
Ne pénzbe gondolkozzunk. Elindulsz az ajtótól(háttal vagy neki). 5 lépés messze vagy (-2)-nél a mínusz azt jelenti, hogy fordulj meg, ezután 5- ban a mínusz, hogy lépj hátra kettőt. Az a kérdés milyen messze leszel az ajtótól. 7 lépés távolságra.
Összefoglalva, az ajtótól háttal elindulsz 5 lépést, majd megfordulva hátralépsz 2-őt, ekkor 7 lépés messze leszel az ajtótól.
A negatív számok esetén meg kell fordulni, a pozitívak esetén ugyanabba az irányba kell menni amerre éppen nézel. Kivonás esetén hátra kell lépni összeadás esetén előre.
Köszönöm, így már könnyebb elképzelnem.
Bár elfogadni még mindig nehéz.
Meglepődtem, hogy az ilyen előjel megfordulásos témákat még a 18. századik sem igazán értették még az életvitel szerűen matematikával foglalkozók sem, mert úgy gondolkodtak,mint én. Ez kicsit megnyugtató az egómnak :P .
Kérdező! tegnap 20:02
"Pl. ha van 100 000Ft-om egy hónapra és ebből valamire 30 000Ft-ot szánok akkor hó végére 70 000Ft marad. De ha mégsem költöm el azt a 30 000Ft-ot, attól még nem lesz 130 000 Ft-om."
Ennek a matematikai interpretációja:
70.000 - (-30.000) = 100.000
(Amikor 100 ezred van, amiől 30 ezer már valamire elvan költve, akkor a tényleges vagyonod, ami fölött rendelkezel, már csak 70 ezer. Ha megszűntetsz a egy 30 ezres biztosnak hitt kiadást, akkor a rendelkezésedre álló pénz már 100 ezer).
1. eset: van 5 Ft-od, és 2 Ft tartozásod, marad 3 Ft
2. Eset: van 5 Ft-od és 2 Ft tartozásod, de a számlát széttépik 5 -2+2= 5 Ft marad.
3. Eset: van 5 Ft-od és 2 Ft tartozásod, A 2 Ft tartozásról kiderül, hogy nem te tartozol vele, hanem neked tartoznak: 5-(-2) = 7Ft
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!