Tomposka kérdése:

Fuggvenyvizsgalat alatt hogyan tudom megvizsgalni a fv. Minimum - maximum pontjait?

Figyelt kérdés

Az elso derivalt elojelet kell

neznem, de gyakorlat alatt ezt

hogyan tudom megvizsgalni?

Nullaval egyenlove teszem,es az

egyenlet alapjan?

#függvény #monotonitàs
2013. jún. 12. 12:13
 1/6 anonim ***** válasza:
Minimum vagy maximum ott lehet, ahol az első derivált 0. De attól, hogy az első derivált 0, még nem biztos, hogy szélsőérték, hanem lehet infelexiós pont is. Ezért kell megnézni a második deriváltat is.
2013. jún. 12. 12:15
 2/6 A kérdező kommentje:
Azt hogyan tudom eldonteni, hogy az adott pontban minimum vagy pedig maximum van-e?
2013. jún. 12. 12:44
 3/6 anonim ***** válasza:

Úgy, hogy megnézed az első derivált előjelét a 0 ponttól jobbra és balra. Ahol az első derivált negatív, ott csökken a függvény, ahol pozitív ott nő. Tehát - 0 + minimum, + 0 - maximum.

Mindez azért van így, mert az első derivált értéke egy adott pontba az a pontban húzott érintő meredeksége.

2013. jún. 12. 13:47
 4/6 anonim ***** válasza:

Itt van például egy középiskolai feladat részletesen leírva:

[link]

A jobb-alsó sarokban lévő csúszkával lehet tovább-lépni.

2013. jún. 12. 14:29
 5/6 anonim ***** válasza:
A kérdező persze köszöni szépen a segítséget, ugye?
2013. jún. 12. 18:19
 6/6 A kérdező kommentje:
Talan igy menni fog. Koszonom szepen.
2013. jún. 13. 06:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!