Megtudnátok ezt nekem oldani? (Fizika)
Ezt kaptuk házinak, és nagyon nem megy nekem a fizika, bárhogy próbálom. Ezért lehet szerezni ötöst, amire nekem nagy szükségem lenne... Megtudnátok nekem oldani?
1, Számold ki, hogy mekkora munkát végezne egy 30 N-ról 50 N-ra, az elmozdulás függvényében egyenletesen növekvő erő, ha közben az elmozdulás 2 cm! Gondolkozz el azon, hogy mi lehet a jelenség, amiről a feladat szól! (Milyen erő, milyen testen, hogyan végezheti a munkát?)
2, Egy 80 cm hosszú, 2 kg tömegű, egyenletes tömegeloszlású lánc fekszik a földön. Egyik végénél fogva egyenletesen felemeljük, a kezünk az emelés végén 1,5 m magasan lesz.
a, Ábrázold az emeléshez szükséges erőt a fogva tartott láncvég elmozdulásának függvényében!
b, Mekkora munkát végeztünk az emelés során?
c, Mekkora a nehézségi erő munkája a folyamatban?
Előre is köszönöm a válaszokat :)
17/L
1.
Bizonyítható hogy az F(s) függvénygörbe alatti terület megegyezik a végzett munka nagyságával.
Így a egyenes szakasz alatti terület egy trapézt határoz meg amely szerint:
W=(50N+30N)*0,02m=1,6J
A jelenség: pl. egy hasábot/hengert emelünk ki a vízből.
Jav. bocs!!!
W=((50N+30N)*0,02m)/2=0,8J
Mert hogy a trapéz területe
A=((a+c)*m)/2
2/a
Tudjuk hogy az az F(s)függvény az origóból fog kiindulni mert a terhelés az elején 0.
Minthogy az egyenletes tömegeloszlású láncot egyenletesen emeljük ezért az F(S) függvény egyenes szakasz lesz addig amíg a lánc vége el nem hagyja a földet. Ebben a pillanatban az erő G=2kg*g=200N; s=0,8m. Tehát ezt a pontot kell összekötni az origóval.
Ezután a függvényben törés lesz és átmegy vízszintesbe. F=200N és s=1,5m pontig.
2/b
W=W1+W2
W=(200N*0,8m)/2 + 200N*0,7m = 220 J
2/c
szerintem a nehézségi erő munkája meg kell hogy egyezzen az általunk végzett munkával. De értelmezés kérdése hogy azt munkának tekintjük e.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!