Hogyan számolom ki? (x+5) (x-2) - (x+3) ^2=7-x
(x+5) (x-2) - (x+3)^2 = 7-x
1.Felbontjuk a zárójeleket :
x^2 - 2x + 5x - 10 - x^2 + 6x + 9 = 7-x
2. Összevonunk:
-2x - 26 = 0 /+26
-2x = 26 /:(-2)
x = -13
Felbontod a zárojeleket. (a+b)(c+d) = ac + ad + bc + bd
Négyzetreemelést is elvégzed. (a+b)^2 = (a+b)(a+b), ezért az előző képletben a=c, b=d, tehát (a+b)^2 = a^2 + 2ab + b^2
Egyoldalra átviszel mindent (nullára redukálod az egyenletet), az azonos kitevőjű x-ket egymással összevonod, majd a megoldóképletet alkalmazod. (itt megtalálod másodfokú címszó alatt: [link]
A zárójelek felbontásának a logikája : Minden összeszorzunk mindennel.
(x+5) (x-2) esetében tehát: az első zárójel első tagját a második zárójel első tagjával,majd a második zárójel második tagjával, aztán az első zárójel második tagját a második zárójel első tagjával,végül pedig a második zárójel második tagjával.
Azaz: x-et (1. zárójel első tagja), az x-el (2. zárójel első tagja), aztán az x-et (1. zárójel első tagja), a -2-vel (2. zárójel második tagja)
Aztán a +5-öt (az 1. zárójel második tagja) az x-el ( a 2.zárójel első tagja) ,végül pedig a +5-öt (1. zárójel második tagját) a -2-vel (2. zárójel második tagja.
az (x+3)^2 megoldási menete: Ez egy nevezetes azonosság, ami a következőképpen szól; Az első tag négyzete, meg a két tag szorzatának KÉTSZERESE meg a második tag négyzete:
azaz: x^2 + 6x + 9
Remélem tudtam segíteni! :)
Két zárójeles tagnál minden tagot minden taggal meg kell szorozni, azt pedig, hogy (x+3)^2 az azt jelenti, hogy (x+3)*(x+3) és mivel minden tagot minden taggal meg kell szorozni általánosítható egy képlet, hogy a^2+2ab+b^2 ha köztük minusz lenne akkor annyi változik, hogy -2ab.
Remélem érted, nekem ezt a tanárom sosem magyarázta el rendesen csak később értettem meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!