Kaptam egy matekfeladatot, még szerdán, azóta ezen (is) gondolkozok, de nem sikerült eddig rájönnöm. Már nagyon érdekel, hogy mi lehet a megoldása:-)
Kép: kepfeltoltes.hu/130511/matematika_www.kepfeltoltes.hu_. Png Mi lehet a bizonyítása?
A lényeg:
Adott ABC háromszög, minden oldalára négyzetet szerkesztünk, és be kell bizonyítani azt, hogy D eleme az ABC háromszög B csúcsához tartozó magasságvonalnak
D=AB'1 [metszet] CB'
Köszi a segítséget!
Az ábrán meghosszabbítottam AC oldalt kétfelé.
A négyzetek két csúcsából merőlegest állítottam erre. Keletkezett két derékszögű háromszög (befogóik pirosak).
Ezek egybevágóak azzal a két háromszöggel, amelyekre a magasság az eredeti háromszöget bontja. (Szögeket felírva jön ki.)
Így a jelölt p és q szakaszok egyenlők, m pedig a B-ből induló magasság.
Jelölje x azt a távolságot, ahol az egyik egyenes metszi a magasságot.
Van ott egy x és egy p befogójú háromszög, ezeknek a hasonlósága miatt:
x/p = q/(m+p+q)
azaz x = p*q/(m+p+q)
Ha a másik egyenest bejelölnéd és az y távolságra metszené a magasságot, akkor ugyanezt eljátszva
y = p*q/(m+p+q) adódna, azaz x=y, azaz ugyanott metszi a magasságot a két egyenes.
Egy kis "puskázással" én is megoldottam:
oldalon, az "Elforgatás" sorában az első ikon.
Ha gond lenne a használatával jelezd!
köszi mindkettőtöknek
az elsőt nem teljesen értem, biztos jó, de a 2. talán egyszerűbb:)
(2.-tól kérdezem)
CB' miért merőleges AF-re?
ha ezt elmondanád, tudnám ugyanezt IC-vel is, és akkor teljesen érteném a feladatot:)
mégegyszer köszi, ment a "zöld kéz" mindkettőtöknek!
A 90 fokos elfogatással EB és AF fedésbe-kerül, tehát merőlegesek. Ezután EB -t párhuzamosan eltolom, így az EB párhuzamos CB' -vel.
Világos?
Kedves Második Bizonyító!
Zseniális!
Kösz!
(az enyémhez ábra kellene, akkor lenne érthető -csak nem volt időm...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!