Mennyi ∫ 0-tol 1/2-ig 1/ (x*lnx)?

Figyelt kérdés

2013. ápr. 7. 15:55
 1/7 anonim ***** válasza:

Az integrál LN(LN(x)) megváltozásáról szólna, de az integrandus értelmezési tartománya: ]1,+végtelen[.

Ebből az következik, hogy az integrálnak nincs értelme, még lenne ]1,1+1/2]-nél, de akkor is csak divergens lenne.

[3/2,2] között pedig -LN(

2013. ápr. 7. 21:27
 2/7 anonim ***** válasza:
bocsi a folytatás: - LN(LN(3)/LN(2) - 1).
2013. ápr. 7. 21:29
 3/7 bongolo ***** válasza:

Legyen z = ln x

x = e^z

dx/dz = e^z

vagyis

dx = e^z·dz

∫1/(e^z · z) ·e^z·dz = ∫1/z dz = ln z

Vagyis az eredetinek a primitív függvénye ln(ln x).

Gondot okoz, hogy 1-nél kisebb x-ekre ez nincs értelmezve! Viszont a határozatlan integrál két ilyennek a különbsége. Ha x₁-től x₂-ig megy az integrál:

ln(ln x₂) - ln(ln x₁) = ln( ln(x₂) / ln(x₁) )

Itt már nincs gond azzal, ha az x-ek 1-nél kisebbek. Ugyanis mindkét lnx negatív, a hányadosuk pozitív, és annak már van logaritmusa.

0 még mindig nem lehet az x, de számítsunk határértéket:

lim ln( ln(1/2) / ln(x) )

x→0

lnx -∞-hez tart, ezért ln(1/2)/ln(x) +0-hoz tart, annak a logaritmusa meg -∞-hez tart. Vagyis a válasz -∞.

2013. ápr. 7. 21:57
 4/7 bongolo ***** válasza:
Most látom, hogy valaki megelőzött. Annyiban javítanám őt, hogy ]0,1[ között is van értelme az integrálnak, úgy, ahogy írtam. Éppen csak akkor lesz divergens, ha pont 0-tól indul az integrál, de mondjuk 0,001-től 1/2-ig már csak -2,299 az integrál értéke.
2013. ápr. 7. 22:02
 5/7 anonim ***** válasza:
Igen abban az esetben ha tanulnak komplex függvénytant is, értelmes a feladat megoldás is, de ellenkezőleg első megoldás mellett állok ki. Sz. Gy.
2013. ápr. 8. 11:12
 6/7 anonim ***** válasza:
Korrekcióra szorulok: Bongolo válasza a jó. Sz.Gy.
2013. ápr. 8. 15:08
 7/7 A kérdező kommentje:
Koszonom a valaszokat. Komplex fuggvenytant meg nem tanultunk, csak komplex szamokrol egyet s mast. Az elso valasz all a legkozelebb a megfejteshez ugyanis, bar restellem en vagyok a hulye mert nem irtam le a feladat szoveget a fuzetembe, ami valoszinuleg az lett volna hogy vizsgaljuk meg a fuggvenyek konvergenciajat. A fuggveny divergens. Erre aztan rajottem a post utan par percel :)
2013. ápr. 8. 19:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!