Fizika, elektrosztatika számolós feladat? Kérem, aki tud segítsen!
Egy L hosszúságú fonálra 100 g tömegű testet erősítünk,amelynek töltése 6*10^-5 C. Ezt az ingát F=0,693 N
nagyságú vízszintes irányú erővel tudjuk a függőlegessel 60°-os szöget bezáró helyzetben tartani,ha az inga függőlegesen felfelé mutató homogén elektromos térben van.Mekkora az elektromos térerősség nagysága? Mekkora a fonalat feszítő erő?
Nos és igazából nekem egy ábra kéne vagy magyarázat,mert ami a megoldásokban van,onnan nem nagyon értem,hogy jött ki az,hogy
1.) F=K*Sin Alpha
2.) E*Q+K* Cos Alpha= m*g
Hálásan köszönöm mindenkinek előre is,aki segít!
Nem találtam teljesen jó ábrát, de ez is megteszi:
Neked nincs balra vízszintesen az 'a' jelű nyíl, van viszont felfelé E·Q. A többi erő (m·g, K és F) nálad is vannak.
A K kötélerőnek a vízszintes komponense K·sin α (balra mutat), függőleges pedig K·cos α (felfelé mutat). A test nyugalomban van, ezért az erők eredője nulla. Az erőket felbontva is nulla kell legyen az eredő, így jön ki az 1) és 2) egyenlet. Az 1) mutatja a vízszintes komponensek egyensúlyát, a 2) pedig a függőlegesekét.
A testre függőlegesen ezek az erők hatnak:
- m·g lefelé (a gravitáció húzza le)
- K·cos α felfelé (a kötél tartja)
- E·Q felfelé
A harmadik azért, mert felfelé mutató elektromos erőtérben van a töltés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!