Az ax+by=c egyenletű egyenes a, b, c együtthatói ebben a sorrendben egy nem állandó számtani sorozat egymást követő tagjai. Határozza meg az együtthatókat, ha a háromszög és a koordinátatengelyek alkotta háromszög területe 4/3!?
Milyen háromszög?
Hogy oldjam meg?
Az egyenes (0;c/b) és (c/a;0) pontokban metszi a tengelyeket. Felírtam a,b,c-t a-d,a, a+d-nek és beírtam őket a derékszögű háromszög területképletébe. Kaptam:
8/3=(a+d)^2 / a(a-d)
Most hogyan tovább? A d-t vagy az a-t honnan tudnám kifejezni még, hogy ne legyen 2 ismeretlen?
A sorozat kicsit más, b van a helyett: b-d, b, b+d
Az egyenlet:
8/3 = (b+d)² / (b(b-d))
Ez az egyenlet viszont csak azoknál a háromszögeknél adja a területet, ahol c/b valamint c/a ugyanolyan előjelű. Ha az egyik pozitív, a másik meg negatív, akkor T = -x·y/2:
-8/3 = (b+d)² / (b(b-d))
Ezt is meg kell majd oldani másodjára.
1)
8/3 = (b+d)² / (b(b-d))
8b² - 8bd = 3b² + 6bd + 3d²
3d² + 14b·d - 5b² = 0
Ez mondjuk d-ben másodfokú, a megoldóképlettel ez jön ki:
d₁₂ = (-14b ±√(196b² + 60b²))/6 = (-7b ± 8b)/3
d₁ = b/3
d₂ = -5b
a)
a = 2b/3
c = 4b/3
Az egyenes egyenlete:
2b/3·x + b·y = 4b/3
Ez persze sok egyenlet lehet. Bármilyen b esetén ugyanarról az egyenesről van szó, hisz b-vel akár egyszerűsíthetünk is:
2/3·x + y = 4/3
Vagy beszorozva 3-mal:
2x + 3y = 4
Nekem ez tetszik a legjobban.
b)
a = 6b
c = -4b
6bx + by = -4b
Most is ugyanaz a helyzet. A legegyszerűbb forma:
6x + y = -4
2)
-8/3 = (b+d)² / (b(b-d))
-8b² + 8bd = 3b² + 6bd + 3d²
3d² - 2b·d + 11b² = 0
d₁₂ = (2b ± √(4b² - 132b²))/6
A diszkrimináns negatív, szóval nincs több megoldás.
Közben Bongoló szebben befejezte, de azért belinkelem, hogy hol tartok:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!