Valaki elmagyarázza a matekot? Egy feladatot nem értek.9. osztály
Egy adott szám pozitív osztóinak számát, tudom, hogy így kell kiszámolni:
a számot felbontjuk primtényezős osztással, majd az így kapott minden szám kitevõjéhez hozzáadunk egyet, és ezt összeszorozzuk.
De mi van abban az esetben, ha a pozitív osztónál száma van megadva, magát a számot pedig nekünk kell kiszámolni?
Tehát: d(n)=7
Szóval n számnak 7 pozitív osztója van. Melyik számról van szó?
Magyarázatot is kérek (illetve leginkább azt kérek, magát a feladatot nem fontos megoldani, csak valaki írja le a kiszámítás menetét. :D) Elõre is köszönöm. :)
Az, hogy hány prímtényezőre bontható egy szám, már eleve "nem kiszámítható", nem függvény. Az ebből képzett számról miért várnád el, hogy megfordítható (kölcsönösen egyértelmű) függvény legyen.
Ebben a témában itt van egy szép feladat: 2012/6
Ha érdekel, egy hozzászólást ahhoz is csináltam, azt is megnézheted ott.
A megoldásnál most azt lehet kihasználni, hogy az osztók száma, vagyis a (k+1)(m+1)...(n+1) szorzat prím (hiszen a 7 prímszám). Ez viszont azt jelenti, egyetlen egy tényezőből áll ez a szorzat! Vagyis az eredeti szám egy prímnek a hatodik hatványa. Pl. 2⁶, 3⁶, 5⁶, 7⁶, 11⁶, stb. Kellene még valami információ, hogy leszűkítsük a kört egyetlen egy számra.
Mondjuk ha tudnánk pl azt, hogy páros, akkor már tuti, hogy az n=2⁶ lenne a megoldás.
Én nem beszéltem semmiféle függvényrõl, illetve nem is várok el semmit....
A matektanár adott fel egy ilyen házit. Órán megcsináltunk 2-t, de nem értem a megoldás menetét.
Mivel talán nem volt világos a kérdés, itt egy példa, amit órán csináltunk.
d(n)=4
4=2*2---->P1(az elsõn)+P2(az elsõn)=2*3=6
4=1*4---->P1(a nulladikon)+P2(a harmadikon)=2(a harmadikon)=8
És n=6. Azért, mert az kisebb a 8-nál.
Így valaki esetleg már le tudná írni a gondolatmenetet?
Az órai példából az látszik, hogy az a plusz információ, amiről én beszéltem, az az, hogy a legkisebb ilyen számot kerestétek.
Vagyis d(n)=7 esetén így a megoldás n=2⁶
Azt érted most már, hogy az órán miért úgy csináltátok?
Köszi a választ.
Biztos hülye vagyok, de még most se nagyon értem...
Tehát akkor eddig ez így van?
d(n)=7--->1*7=P1(a nulladikon)*P2(a hatodikon)
De tovább hogy van?
(Az elõbb elírtam. A P1 meg P2 között szorzás van.)
Bocsi, hogy ennyit kérdezek, csak tényleg meg szeretném érteni...
Nem úgy van.
Ha ragaszkodsz a P1 meg P2-höz, akkor így van:
d(n)=7--->1*7 = ...
Ez nem egyenlő a prímhatványok szorzatával! Felül jól írod, hogy hogyan kell kiszámolni a szorzók számát, azt a mondatot olvasd el megint, amit te írtál...
Szóval ezzel egyenlő:
= (0+1)(6+1)
Vagyis P1 hatványkitevője 0, P2-é meg 6.
Az n szám pedig ezeknek a szorzata, nem 1-nek meg 7-nek:
n = P1(a nulladikon)*P2(a hatodikon)
Lehet, hogy ezt fentebb mind tudtad, csak éppen hanyagul írtad az egyenlőséget...
A folytatás pedig: Ez az n szám akkor a legkisebb, ha P2=2, hisz ez a legkisebb prímszám. Vagyis n = 2^6 = 64
---
Azért írtam, hogy "ha ragaszkodsz a P1 meg P2-höz", mert valójában nem kell olyan minden feladatnál, csak akkor, ha két hatványkitevő van. Most viszont mivel a 7 prímszám, ezért csak egy lesz, a 6.
Gondolj bele abba, hogy miért kellene pont két prímszám, amikor lehetne akár 5 is, hisz 7 = 1·1·1·1·7 = (0+1)(0+1)(0+1)(0+1)(6+1)
Ekkor a szám ez lenne:
n = P1^0·P2^0·P3^0·P4^0·P5^6
Persze ez is csak P5^6, hisz a többi az mind 1, simán elhagyhatjuk a szorzásból.
Ha viszont mondjuk d(n)=30, akkor nem elég két prímszám, három kell:
d(n) = 30 = 2·3·5
Ennek sok megoldása lehet:
a) n = P1^(2-1)·P2^(3-1)·P3^(5-1)
b) n = P1^(2·3-1)·P2^(5-1)
c) n = P1^(2-1)·P2^(3·5-1)
d) n = P1^(2·5-1)·P2^(3-1)
e) n = P1^(2·3·5-1)
Mind az 5-féle számnak pont 30 osztója van. Persze ez nem 5 darab szám, hisz a Px számok bármilyen prímek lehetnek. Szóval ez eddig végtelen sok megoldás.
Ha a feladat az, hogy a legkisebb megoldást keressük, akkor az egyes esetekben ez a legkisebb:
a) n = 5^(2-1)·3^(3-1)·2^(5-1) = 720
b) n = 3^(2·3-1)·2^(5-1) = 3888
c) n = 3^(2-1)·2^(3·5-1) = 49152
d) n = 2^(2·5-1)·3^(3-1) = 4608
e) n = 2^(2·3·5-1) = baromi sok
Ezek közül a legkisebb az lett, amikor a legtöbb prímet használtuk fel. Szóval n=720 a megoldás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!