Hogy kell megoldani ezt a szöveges egyenletet?
Mindenhogy próbáltam,de sehogy sem sikerült.
(...) kétszer annyi hármas dolgozatot írtak, mint ötöst, néggyel kevesebb négyest, mint hármast, és írtak még négy kettest. Hány jeles, jó, közepes és elégséges dolgozatot írtak, ha az átlag 3.48 volt?
Ha nem volt egyes dolgozat, akkor az egyenletek:
c = 2*e
d+4 = c
b = 4
(b+c+d+e)/4 = 3,48
ahol:
b: kettesek száma
c: hármasok száma
d: négyesek száma
e: ötösök száma
Innentől sima egyenletrendezés.
Ha voltak egyesek is, akkor így nem lehet megoldani a feladatot, túl kevés az adat.
Nem, nem voltak egyesek. :)
Köszönöm a választ,innentől szerintem menni fog.
Na várj, mert nem írtál e-t oda, de kétszer írtad a c-t
Bocsi most vettem észre, de így nem nagyon értem...
c = 2*e
d+4 = c
b = 4
Ezt a részét nem nagyon értem, sajnálom. Nem vagyok a legjobb matekból, és mi általában x-szel csináljuk, ezért egy kicsit megkavartak ezek a betűk.
A szöveg azt írja, hogy kétszer annyi hármas volt, mint ötös. Tehát az ötösök számát meg kell kétszerezni és az lesz egyenlő a hármasok számával. e jelölte az ötösök számát, tehát 2*e lesz egyenlő c-vel, ami a hármasokét jelölte.
Néggyel kevesebb négyes volt, mint hármas, tehát ha a négyesek számához hozzáadok négyet, akkor az lesz egyenlő a hármasok számával: d+4=c
A kettesek számát egyszerűen megadták: b=4
És igazad van az átlagot nem jól számoltam.
Hiszen súlyozott átlag, ezért meg kell szorozni magával a jeggyel is a jegyek számát.
Ez így lesz: (b*2+c*3+d*4+e*5)/(b+c+d+e)=3,48
Óóó, most már értem. :)
Nagyon szépen köszönöm!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!