Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Valaki segítene a matekban?

Valaki segítene a matekban?

Figyelt kérdés

Nem tudom levezetni ezeket a feladatokat, nekem sajnos túl bonyolultak. :\\ Szépen kérem, valaki segítsen! Előre is hálás vagyok érte.

1.: Egy derékszögű háromszögbe téglalapot írunk úgy, hogy a téglalap két szomszédos oldala egy-egy befogóra, egy további csúcsa pedig az átfogóra esik. Az átfogóra illeszkedő csúcs az átfogót 1:4 arányban osztja. Számítsuk ki a téglalap területét, ha a háromszög befogóinak hossza 16 cm és 30 cm. Hány különböző téglalap felel meg a feladat feltételeinek?

2.: Egy egyenlő szárú háromszög alapja 10 cm, szárai 13 cm hosszúságúak. Mekkora részekre osztja az alaphoz tartozó magasságot az alapon fekvő egyik szög felezője?

2013. jan. 10. 23:24
 1/1 anonim ***** válasza:

1 feladatról. Nyilvánvaló, hogy négy megoldása lesz a feladatnak attól függően, hogy honnan veszem a téglalap alapját és melyik ötödölő pontját veszem az átlónak. A átfogó gyök(16^2+30^2)=34. A többi ezután már a párhuzamos szelők tételének alkalmazásával megoldható.

2. feladatról. A kérdéses háromszög magassága gyök(13^2-5^2)=12. Innen a szögfelező tétel alkalmazásával x/(12-x)=13/5 --> 26/3 illetve 10/3. A kisebbik rész az alaphoz van közelebb. Sz Gy.

2013. jan. 12. 21:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!